Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Salle de la Seu commemora el Tricentenari de la mort del seu fundador

La Salle de la Seu commemora el Tricentenari de la mort del seu fundador

Prop de 120 centres han fet actes simultanis per recordar el llegat de sant Joan Baptista de La Salle. A la capital de l'Alt Urgell la trobada s'ha dut a terme a la plaça dels Oms
Commemoració, a la Seu, del 300 aniversari de la mort de sant Joan Baptista De La Salle
14/05/2019 20:20

Desenes d'alumnes del Col·legi La Salle de la Seu d'Urgell, acompanyats de mestres, pares, mares i tutors, s'han sumat aquest dimarts a l'acte central de celebració del Tricentenari de la mort del fundador de l'escola, sant Joan Baptista de La Salle. A la capital de l'Alt Urgell, els estudiants han fet un acte públic a la plaça dels Oms, davant de l'Ajuntament.

La celebració s'ha fet simultàniament en coordinació amb prop de 120 centres educatius d'arreu de la península ibèrica. L'acte de la Seu ha estat introduït per la directora de La Salle a la ciutat, Anna Sansa, i ha comptat amb la participació de l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, que alhora ha ofert el seu testimoni com a antic alumne del col·legi. Batalla ha felicitat La Salle per aquests tres segles història i ha agraït al centre urgellenc "la seva aportació a la ciutat, que fa més fort el sistema educatiu".

Tot seguit, des del balcó consistorial s'ha fet una foto de grup i els alumnes s'han traslladat a la Catedral, per fer una pregària conjunta i gaudir de diverses actuacions musicals a càrrec dels estudiants mateixos. Finalment, a la tarda s'ha ofert un berenar als participants, al pati de l'escola.

La jornada ha servit "per recordar no només la figura de sant Joan Baptista de La Salle, sinó també el carisma i la identitat lasal·liana i a tots els que durant aquests tres segles s’han unit a la missió dels Germans de les Escoles Cristianes, per a junts fer-la créixer, superant dificultats i barreres en el temps i en l’espai". La Salle és actualment una Institució implantada en 80 països que es dedica a "l'educació basada en els valors humans i cristians", amb l'objectiu de "potenciar el desenvolupament de capacitats perquè arribin a ser persones autònomes, competents, creatives i implicades en la construcció d'una societat més justa i solidària". Com a institució està "oberta a l'entorn i atenta a les demandes i necessitats del món educatiu, laboral i empresarial, com també compromesa a portar endavant el seu projecte com a comunitat educativa. Per a això compta, expliquen, "amb un equip de professionals competents centrats en la millora contínua i la innovació".

Pedagog pioner

Jean-Baptiste de La Salle, nascut el 30 d'abril de 1651 a Rouen (Normandia), va ser sacerdot i pedagog i, tot i provenir d'una família de juristes, va decidir consagrar la seva vida a l'educació dels més desafavorits. El 1679, un any abans d'obtenir el doctorat en Teologia, va fundar una escola gratuïta per a infants pobres i dos anys després va acollir un grup de mestres a casa seva. El 1683 va renunciar als seus vots i l'any següent, el 1684, va fundar la Congregació dels Germans de les Escoles Cristianes. El mateix any, a Reims, va crear la considerada com la primera escola de mestres, i el 1688 va obrir els primers quatre centres de la congregació a la capital francesa, París.

Sant Joan Baptista de la Salle va ser al segle XVII pioner en aspectes com ara impartir classes en grup, i no individualment; també a l'hora ensenyar a llegir en francès, en una època en què a França encara se seguia fent només en llatí; i en la formació de mestres per a les escoles rurals. Va morir el 7 d'abril de 1719 i actualment està enterrat a la Casa General de les Escoles Cristianes, a Roma.