Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La selectivitat comença amb normalitat a la Seu d'Urgell

La selectivitat comença amb normalitat a la Seu d'Urgell

El Centre Cultural Les Monges acull les PAU per a 167 alumnes de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i, com a novetat, Andorra. Els exàmens continuaran fins divendres
Selectivitat 2019 a la Seu d'Urgell
12/06/2019 12:40

La selectivitat ha començat amb normalitat al Centre Cultural Les Monges de la Seu d'Urgell, on enguany s'hi examinen 167 estudiants de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i el Principat d'Andorra.

Aquest dimecres els alumnes s'examinen de les matèries troncals i la primera prova ha estat la de llengua i literatura castellana. La majoria dels alumnes han coincidit a dir que la part més fàcil d'aquest examen ha estat la lectura, mentre que la més difícil ha estat la gramàtica. Tot i això, han reconegut que se l'esperaven més complicat i que ha estat "prou assequible".

Enguany el nombre d'alumnes que s'examinen a la Seu ha augmentat en 44. Això es deu al fet que, com a novetat, 50 joves d'Andorra fan la prova al costat dels de l'Alt Pirineu, amb l'objectiu d'incrementar la seva nota d'accés en matèries específiques. Fins l'any passat els estudiants andorrans s'havien de desplaçar fins a Lleida, però ara poden fer-ho a la capital alturgellenca.

El president del tribunal de les PAU a la Seu, Julián Acebrón, ha explicat a RàdioSeu que "normalment a la Seu tot funciona molt bé, perquè els centres hi col·laboren i els alumnes ja arriben agrupats i habitualment no hi ha problemes de retards". Acebrón confia que la incorporació dels alumnes andorrans també es pugui assumir sense problemes, tenint en compte que només faran la fase específica, a partir d'avui dimecres a la tarda.

Dels qui s'examinen enguany, 54 provenen de l'Institut Joan Brudieu de la Seu, 44 de l'Institut Pere Borrell de Puigcerdà, i 19 de l'Institut Hug Roger III de Sort. Dues de les alumnes vingudes des de Sort, Gora Isús i Anna Munné, han trobat "més fàcil del previst" l'examen de castellà i creuen que hi pot haver influït les queixes que hi va haver l'any passat per la dificultat que tenia aquesta prova. De la seva part, Carles Farré, professor de l'Institut Hug Roger III de Sort, hi ha afegit que per als alumnes pallaresos "és més fàcil i més tranquil" venir a fer les proves a la Seu que anar a Lleida com es feia anys enrere. En aquest cas, a diferència dels estudiants de la Cerdanya, els joves s'allotgen durant dues nits a la Salle de la Seu i així eviten el desplaçament en autocar. Farré assegura que cada any s'hi senten "com a a casa".

Pel que fa al conjunt de la demarcació de Lleida, enguany fan la selectivitat 2.024 alumnes, un increment del 10% respecte de l'any passat, quan eren 1.868. El coordinador de les provés d'accés a la Universitat de Lleida, Xavier Carrera, ha explicat a l'ACN que aquest augment "substancial" s'explica per l'increment d'estudiants que fa el segon de Batxillerat, l'augment del número d'aprovats i pel fet que alumnes andorrans poden fer els exàmens de matèries específiques la Seu. 1.716 són alumnes que han acabat aquest curs Batxillerat, 194 es presenten per lliure perquè volen millorar la nota o només s'examinen d'assignatures específiques, i 114 són estudiants que provenen de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) i s'examinen d'alguna assignatura de la fase específica. En total hi ha nou tribunals a Lleida: cinc al Campus de Cappont, dos a l'ETSEA, un a la facultat de Medicina i el de Seu d'Urgell.

Una altra novetat d'enguany és que l'alumnat de la Val d'Aran, que s'examina a Lleida, disposarà d'enunciats d'examen redactats en llengua aranesa en la matèria d'Història.