Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La sequera escurça el període de pesca

La sequera escurça el període de pesca

El president de la Federació de Pesca de Lleida, Jordi Rey, ha lamentat la mala gestió de l'aigua que es fa a la comarca
Situació de manca de cabal al Segre, a Alàs
27/09/2007 12:02

En unes dates en què normalment els embassaments ja comencen a recuperar les seves reserves, enguany el pantà d'Oliana continua a la baixa i actualment se situa al 34,7% de la seva capacitat, perdent més de tres punts des de la setmana passada, per culpa del poc cabal del riu Segre, l'aigua captada pel canal d'Urgell, i les poques pluges. El president de la Federació de Pesca de Lleida, Jordi Rey, ha indicat que la sequera ha afectat aquesta activitat més d'hora que d'altres anys, i ha lamentat la mala regulació en la gestió de l'aigua que es fa a la comarca. Rey també ha indicat que el riu Valira ha millorat substancialment els nivells de contaminació provinents d'Andorra.

Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, la capacitat del pantà d'Oliana està més de cinc punts per sota de la xifra que presentava fa un any, que era del 40%. De tota manera, l'aigua embassada a tota la conca de l'Ebre, que és de 3344hm3, continua sent superior a la que es registrava l'any passat, tot i que supera en molts pocs hectòmetres cúbics a la mitjana dels últims cinc anys en aquesta data, que va ser de 3317hm3. La situació de l'embassament d'Oliana pot millorar substancialment a partir del 28 de setembre, dia en que finalitza la campanya de rec del canal d'Urgell.

El president de la Federació de Pesca de Lleida, Jordi Rey, ha explicat que enguany, per culpa de la poca neu caiguda a l'hivern, la sequera ha aparegut molt més d'hora al Pirineu i en especial a les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Les societats de pesca des del més de juliol pràcticament no han pogut pescar més, excepte en alguns trams de pesca sense mort i a l'acotat de pesca del terme municipal d'Oliana i Bassella que està regulat per l'embassament, on encara es pot practicar l'activitat fins al pròxim 30 de setembre.

Els rius més afectats per la sequera són el Segre i el Valira, amb uns cabals que en el seu pas per la Seu d'Urgell actualment se situen en els 1,01 i 0,11 metres cúbics per segon respectivament. Rey ha lamentat la mala regulació en la gestió de l'aigua d'aquests rius i ha demanat mesures per tal de mantenir l'agricultura de la zona i la flora i fauna de la ribera. El problema, segons el president de la Federació de Pesca, és que 's'agafa l'aigua de la mateixa manera que fa 100 anys, quan nevava més, baixava més aigua, i no se'n gastava tanta'. Actualment els cabals són inferiors i en canvi, sobretot a la Cerdanya, es gasta molta més aigua del riu Segre per a gespes, piscines i xalets. Tot i això, no s'ha fet cap modificació en els canals de rec per a l'agricultura, excepte en algunes zones de Montferrer i el Pla de Sant Tirs on ja s'han començat a implantar els recs per aspersió.

En el cas del riu Valira, que prové d'Andorra, Jordi Rey ha manifestat que tot i que és un riu molt contaminat, el seu estat ha millorat molt en els darrers temps, sobretot pel que fa a residus i matèria orgànica, gràcies a la posada en marxa d'una depuradora a Andorra que fa que l'aigua arribi a l'Alt Urgell molt més clara, tot i que no exempta de contaminació química perquè la depuradora encara no funciona al 100%. Rey ha indicat que la fauna també s'ha recuperat, sobretot pel que fa a truites i a alguna colònia de llúdrigues que ha ressorgit. Finalment, Jordi Rey ha lamentat que el cabal d'aquest riu just abans de creuar la frontera és raonable, però les captacions de les centrals elèctriques fan que l'aigua sigui quasi inexistent al seu pas per la Seu d'Urgell.