Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu aposta per internacionalitzar el formatge artesà

La Seu aposta per internacionalitzar el formatge artesà

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha inaugurat aquest dissabte la Fira de Sant Ermengol, que engloba la 21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Les formatgeries Mas d'Eroles, Serrat Gros, Castell-llebre i La Reula, premiades al concurs anual
17/10/2015 17:55

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Cuiraneta, juntament amb l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, acompanyats per la tinenta d'alcalde de Promoció de la Ciutat, Mireia Font, i el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha inaugurat aquest dissabte la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell. Ciuraneta i Batalla també han presidit l’acte de lliurament del Premi Amic del Formatge al xef català Nandu Jubany, en reconeixement a la defensa i promoció del formatge artesà, així com el lliurament dels Premis del 21è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu.

En els parlaments inaugurals, Ciuraneta ha manifestat que el certamen urgellenc és “una fira per a gaudir-la amb tots els sentits, amb el formatge artesà com a gran protagonista i referents culinaris com el Nando Jubany”. El conseller ha indicat que la Seu reivindica "més que mai", que el formatge artesanal "forma part del tarannà i de la seva manera de relacionar-se amb el món". En aquest punt, Ciuraneta ha afirmat que “el formatge ha estat i és una bona alternativa per dinamitzar la muntanya i assolir la sostenibilitat territorial. "Ajuda a mantenir la multifuncionalitat del Pirineu i evita el risc de despoblament", ha dit. I ha afegit: "És vital que al territori hi hagi gent i que la seva economia estigui diversificada amb el sector primari".

El conseller Jordi Ciuraneta també ha constatat que per competir amb els països de grans tradició formatgera cal fer-ho "amb la qualitat, la diferenciació i sabent comunicar" perquè tot bon producte "s’ha de saber vendre, crear imaginari i presència en la ment del consumidor".

Per la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha afirmat una vegada més que “la Fira és l'aparador de la ciutat, en què s'hi congrega molta gent vinguda d'arreu del país, essent un repte i una excel·lent oportunitat per mostrar el bo i el millor de la ciutat i la comarca”. Batalla ha remarcat també en la inauguració d'aquesta fira mil·lenària que fa vint-i-un anys es va especialitzar en un producte agroalimentari com és el formatge artesà fet al Pirineu. “La fira ha aconseguit esdevenir un referent a tot el país, i també a fora de Catalunya, i alhora s'ha creat un relat de ciutat que fa que la Seu d'Urgell pugui ser reconeguda com la capital del formatge”, ha asseverat.

Al respecte, l'alcalde urgellenc ha avançat que “a partir d'ara caldrà fer passos per entrar en projectes europeus, tot col·laborant amb d'altres territoris pirinencs, més enllà de Catalunya, amb l'objectiu de fixar la Seu d'Urgell com el motor del formatge artesà del Pirineu”.

Guanyadors del 21è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

El lliurament de premis del 21è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu s'ha dut a terme cap a les dues del migdia a la sala polivalent. Aquests en són els resultats per categories:

MATONS i RECUÏTS

Diploma medalla d'or: Brossat Castell-llebre

Diploma medalla de plata: Mató Villa Villera

Diploma medalla de bronze: Recuit Mas el Lladré


FORMATGES FRESCOS

Diploma medalla d'or: Formatge fresc Quesos Radiquero

Diploma medalla de plata: Formatge fresc Villa Villera

Diploma medalla de bronze: Formatge fresc La Reula


CABRA ÀCIDA

Diploma medalla d'or: Truc Formatgeria Taüll

Diploma medalla de plata (ex-aequo): La Carbonera Formatges Cuirols i El Cuirol Formatges Cuirols i Baridà-Baridà

Diploma medalla de bronze: desert


CABRA ENZIMÀTICA

Diploma medalla d'or: Montsec Quesos Benavarre

Diploma medalla de plata: Tomme Gaec la Ferme du Bignau

Diploma medalla de bronze: Los Meleses Quesos Radiquero


VACA ENZIMÀTICA

Diploma medalla d'or: Reixagó-Reixagó

Diploma medalla de plata: Puigpedrós Molí de Ger

Diploma medalla de bronze:Ermesenda Mas d'Eroles


VACA PASTA TOVA:

Diploma medalla d'or: Gebrat d'Obaga Mas d'Eroles

Diploma medalla de plata: Sant Ignasi Reixagó

Diploma medalla de bronze: Maimó Mas el Lladré


OVELLA ENZIMÀTICA

Diploma medalla d'or: Pur Brebis des Pyrénées

Diploma medalla de plata: La Carbassa Vall de Meranges

Diploma medalla de bronze: La Leze


OVELLA PASTA TOVA

Diploma medalla d'or: Tou de Casa Mateu

Diploma medalla de plata: Llanut Mas Marcè

Diploma medalla de bronze: Cremós de Girul Vall de Meranges


FORMATGES AMB CONDIMENTS

Diploma medalla d'or: Lo Pebrat Serrat Gros

Diploma medalla de plata: 4 Herbes Mas d'Eroles

Diploma medalla de bronze: desert


TUPI/GAZTAZARRA

Diploma medalla d'or: Gaztazarra Baztarrika

Diploma medalla de plata: Gaztazarra La Leze

Diploma medalla de bronze: Gaztazarra Aramburu El Karte


FORMATGES BLAUS

Diploma medalla d'or: Blau de Jutglar

Diploma medalla de plata: Blau de Vilavella Formatges de Vilavella

Diploma medalla de bronze: Blau de Sora Mas Rovira


IOGURTS i LLETS FERMENTADES

Diploma medalla d'or: Iogurt de vaca La Reula

Diploma medalla de plata: Iogurt de vaca Mas el Lladré

Diploma medalla de bronze: iogurt d'ovella Mas Marcè

 

(Nota de premsa de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell - Montse Rovira)

  • Fira de Formatges Artesans del Pirineu 2015
  • Nando Jubany, premi Amic formatger de la Fira de Sant Ermengol 2015