Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu busca voluntaris per ajudar els nouvinguts a parlar català

La Seu busca voluntaris per ajudar els nouvinguts a parlar català

El CNL espera formar a la ciutat una vintena de parelles lingüístiques. Les inscripcions es poden fer al Consell Comarcal L’ens també demana la col.laboració dels comerços per facilitar l’aprenentatge
Consell Comarcal de l'Alt Urgell
26/03/2008 16:45

El voluntariat lingüístic arriba a la Seu d’Urgell. El Consorci de Normalització Lingüística (CNL) posarà en marxa de manera imminent aquesta iniciativa ciutadana que ja funciona amb èxit en d’altres poblacions de Catalunya. Les inscripcions es poden fer a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell o bé trucant a telèfon d’aquest ens, el 973 35 31 12.

L’objectiu principal del voluntariat lingüístic és facilitar de manera activa que els nouvinguts aprenguin la llengua catalana i l’adoptin com a pròpia. Per això, el servei posa en contacte catalanoparlants amb persones que estan aprenent l’idioma. Els voluntaris es comprometen a mantenir durant deu setmanes un total de deu hores de conversa amb la seva parella lingüística, per facilitar que els nouvinguts adquireixin fluïdesa amb el català. En molts casos, l’intercanvi també serveix per millorar el coneixement mutu.

Segons la presidenta del CNL a la demarcació de Lleida, Conxita Navarro, el voluntariat dóna bons resultats a les ciutats on s’ha aplicat i és una eina clau per als immigrants que realment es volen integrar al país.

La campanya treballa paral.lelament per aconseguir que la població autòctona faciliti aquest aprenentatge, en comptes de canviar-se al castellà per sistema cada cop que parlen amb una persona d’origen estranger. En aquest sentit, el CNL també vol aconseguir el compromís dels comerços.

Fins l’any passat a Catalunya s’han format més de 20.000 parelles lingüístiques, des les quals 800 corresponen a la demarcació de Lleida. En les avaluacions internes, l’activitat rep una valoració molt positiva tant dels nouvinguts com dels voluntaris. L’any 2005 el programa va rebre un reconeixement de la Comissió de la Unió Europea per a l’Aprenentatge de Llengües.