Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu celebra diumenge la festa patronal de Sant Sebastià

La Seu celebra diumenge la festa patronal de Sant Sebastià

Jordi Pasques llegirà aquest dissabte el pregó que obre els actes de la Germandat. La commemoració es perllonga fins dilluns, que és dia festiu a la ciutat
La Seu d'Urgell
18/01/2008 11:17

La Seu d'Urgell celebra aquest diumenge la festa en honor al seu patró, Sant Sebastià, amb el vot de poble a través de la Germandat que porta el nom del sant. La ciutat, com moltes altres poblacions catalanes, sota els estralls de la pesta a mitjans del segle XIX va posar-se sota l'advocació de Sant Sebastià, patró que s'invocava per a salvar-se del còlera.

Els actes començaran dissabte a 2/4 de 9 del vespre a la Sala d'Actes de l'Ajuntament, amb la lectura del pregó. Enguany serà a càrrec de l'escriptor Jordi Pasques. El germà major de la Germandat, Pere Riu, ha destacat el caràcter polifacètic del pregoner d'enguany i la seva implicació en l'activitat social i cultural de la comarca.

Tot seguit es repartirà la tradicional torrada de pa amb all i oli, codonyat i d'altres complements gastronòmics, gratuït i exclusiu pels germans.
La celebració continua diumenge, festivitat del patró, a les 11 del matí amb un solemne ofici a la Catedral, amb cant dels Goigs en honor a Sant Sebastià i el repartiment de panets beneïts. Passades les 12 del migdia, a l'Ajuntament de La Seu es realitzarà l'Assemblea General Ordinària de la Germandat, que actualment compta amb 800 socis.

A les dues del migdia tindrà lloc un dinar de germanor i a les sis de la tarda se celebrarà un ball de tarda al saló Guiu de la ciutat, a càrrec de Ricard Viliella. A més a més, a les 7 de la tarda hi haurà un concert a la Sala de Sant Domènec amb l'Orquestra Cadí i el Cor Signum.

La commemoració acabarà dilluns al vespre, amb una missa en sufragi dels Germans confrares difunts, a l'església de La Missió. Cal recordar que, atès que enguany Sant Sebastià cau en diumenge, dilluns serà dia festiu a la Seu.

Com cada any, l'entitat ha elaborat un llibret amb una interessant selecció d'articles i imatges sobre la història de la Seu.

La Germandat de Sant Sebastià s'anomenava històricament 'Associació de Socors Mutu' i va crear-se el 1855. Ha ofert de manera ininterrompuda als seus associats els serveis i atencions previstos pels seus fundadors. Actualment, impulsa diverses iniciatives culturals i ciutadanes, destacant la important recuperació de les tradicionals 'Caramelles' de Pasqua, amb prop de 100 cantaires. També participa en la processó de Divendres Sant, en l'Estudiantina del Carnaval i en d'altres manifestacions populars i folklòriques.