Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu celebra la processó de Divendres Sant

La Seu celebra la processó de Divendres Sant

L’acte religiós compta amb la implicació de diversos col.lectius de la ciutat La Parròquia de Sant Ot demana que se segueixi amb respecte la tradició, datada del segle XVII
Catedral de la Seu
19/03/2008 19:44

Els principals carrers del barri antic de La Seu d’Urgell viuran la tradicional processó del Divendres Sant, una manifestació popular que els darrers anys s’ha consolidat com la més important de tot el Pirineu i com una de les més rellevants de Catalunya. La vitalitat de la processó urgellenca ha quedat palesa en els darrers anys amb la incorporació de nous passos i de col•lectius ciutadans de tota mena.

La processó nocturna, que aquest any s’iniciarà a les 8 del vespre, tindrà el seu punt de partida a la catedral. Seguirà pels carrer Major, Jueus i Sant Josep de Calassanç; el passeig Joan Brudieu i el carrer de Lluís de Sabater, per tornar al carrer Major.

Presidit pel bisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, l’acte religiós també té una representació d’autoritats civils, encapçalada per l’alcalde accidental de la Seu, Albert Batalla.

L’ordre de desfilada dels passos l’obren els Armats i els Hebreus, que representen la cohort romana i que es van incorporar a la processó a finals del segle XIX o a principis del XX. Els segueix l’Oració de Jesús a l’hort de Getsemaní, a càrrec de l’agrupació de pagesos i del qual se’n té constància des de l’any 1661; el Bes de Judes, confiat al gremi dels comerciants des de 1947; Flagel•lació, a càrrec del gremi de la pell i la Unió de Botiguers; i Jesús és condemnat a mort, un dels més recents, a càrrec de la Germandat de Sant Sebastià. Natzarè, datat de l’any 1947 i conduït per alumnes i exalumnes del col•legi La Salle.

Els següents passos són el Crist de l’agonia i el Crist de la preciossísima Sang, a càrrec de la Congregació de la Sang, fundada l’any 1603 i que esdevé la primera dada històrica de la processó; la Pietat, portat per estudiants universitaris; i finalment el Sant Sepulcre, a càrrec de la Confraria dels Dolors –de la qual es té constància des de 1725- i l’Associació de Dones i Confraresses de l’Alt Urgell.

Per assistir a la Processó del Divendres Sant, que es remunta a l’any 1603, la parròquia de Sant Ot prega als assistents que acompanin els passos amb llum. “És un acte de religiositat popular que commemora la passió i mort de Jesús i reviu una tradició venerable del nostre poble, que es remunta al segle XVII”, recorda el rector de Sant Ot, mossèn Xavier Parés.