Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu d’Urgell inicia una campanya de sensibilització sobre la problemàtica ambiental de les burilles

La Seu d’Urgell inicia una campanya de sensibilització sobre la problemàtica ambiental de les burilles

Mostra al carrer Major de les 100.000 puntes de cigarreta recollides pel grup Per Una Catalunya Neta. La iniciativa contempla també la distribució gratuïta de 1.200 cendrers de butxaca als ciutadans fumadors i la implicació dels bars i restaurants locals. Compromís X La Seu demana la retirada de les burilles del carrer Major perquè considera l'acció "antihigiènica i antiestètica". També l'USBSU s'hi ha posicionat en contra
18/02/2021 16:50

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell, juntament amb la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, ha presentat aquest dijous una campanya per conscienciar la ciutadania de la problemàtica ambiental que comporta llençar burilles de tabac a terra. L'acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega; el vicealcalde, Francesc Viaplana; la regidora de Medi Ambient, Núria Tomàs, i l’activista de l’associació Per una Catalunya Neta Toni Olm.

El batlle urgellenc, Jordi Fàbrega, ha destacat "el fort impacte visual" de la iniciativa de sensibilització i ha alertat que dels 13 milions de cigarretes que es consumeixen a l’any a la Seu d’Urgell se'n llencen a terra 9 milions, “una xifra extremadament alta”. Fàbrega ha lamentat que "les puntes de cigarreta que no es poden escombrar, quan plou, se’n van cap als embornals, contaminant així les aigües dels rius i del mar”.

Per aquest motiu, els voluntaris i voluntàries de l’associació Per una Catalunya Neta van recollir durant l’any passat un total de 100.000 burilles pels carrers de la Seu d’Urgell. L'acció mediambiental es va dur a terme tots els dimecres de l’any, a excepció de les setmanes de confinament domiciliari a causa de la pandèmia. Segons ha remarcat l'activista Toni Olm, les puntes de cigarreta són el residu més contaminant que hi ha al carrer.

Al respecte, la regidora de Medi Ambient, Núria Tomàs, ha assenyalat que la primera proposta de la campanya vol donar visibilitat a aquesta acció de voluntariat. Durant una setmana s'exposaran en les pilones del carrer Major les burilles recollides, col·locades dins de 140 ampolles de plàstic. En una de cada tres ampolles s’hi ha penjat un cartell informatiu per fer visible la problemàtica d’aquest residu ‘invisible’ i sensibilitzar a la població sobre l’impacte negatiu al medi ambient i a l’espai urbà.

Pròximament també s'enviarà una carta a tots els domicilis de la Seu explicant la iniciativa. En la missiva s'informarà, a més a més, de la distribució gratuïta de cendrers de butxaca als ciutadans fumadors. Es preveu repartir un total de 1.200 cendrers. Alhora, es portarà a terme la instal·lació de rètols en 100 papereres de la ciutat per recordar que totes disposen de punts per apagar cigarretes.

Implicació dels bars

Una altra acció serà una campanya informativa dirigida a bars i restaurants de la ciutat per exposar-los la problemàtica i implicar-los en la seva solució, ja que davant d’aquests locals es concentra gran part de les burilles. L’objectiu és recomanar als propietaris que instal·lin cendrers al seu exterior.

Una darrera acció serà la instal·lació d’unes 30 plaques en embornals de la ciutat amb el missatge "El mar comença aquí, no llencis burilles a terra", per conscienciar també a la ciutadania que els residus que van a terra i que no poden ser recollits pel servei de neteja viària són arrossegats i poden acabar al riu i al mar amb el problema de contaminació mediambiental que això comporta.

Alta contaminació

L’objectiu d’aquesta campanya és fer veure a la població dels grans perjudicis que poden generar aquests petits residus. Els costos ambientals de les burilles són diversos: una sola burilla contamina la quantitat de 1.000 litres d’aigua; tenen un temps de degradació de 10 a 15 anys; alliberen substàncies tòxiques que contaminen el sòl i les aigües i afecten a la flora i la fauna; al mar generen microplàstics que entren en la xarxa tròfica. També suposen risc d’incendis i són un potencial tòxic pels filtres de les cigarretes (plàstic no biodegradable, acetat de cel·lulosa i acumulació de gran quantitat de nicotina, monòxid de carboni, quitrà i amoni, metalls traça amb cadmi, ferro níquel i compostos cancerígens).

Polèmica per les burilles exposades al carrer Major

En relació amb la campanya, Compromís X La Seu ha reclamat la retirada immediata de l'exposició de burilles a les pilones del carrer Major. La formació urgellenca considera que és una iniciativa "equivocada, antihigiènica i antiestètica", que perjudica el comerç de la ciutat. En un comunicat de premsa manifesta que "al bell mig del centre històric el que cal és embellir i no contribuir més a la seva degradació".

El grup municipal insta a dur a terme propostes d'educació ambiental "en positiu" i de forma diferent a l'actual, "poc ambientalista i educadora".

Pel que fa a les queixes, la regidora de Medi Ambient, Núria Tomàs, ha recordat que la campanya es va presentar als grups municipals en la darrera Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat i "llavors ningú s'hi va oposar ni va fer cap aportació". Tomàs manifesta que l'acció mediambiental està complint amb l'objectiu de "reflectir un problema real" a través "d'un impacte alt". Així mateix, assenyala que la mostra de burilles no és en cap cas antihigiènica "perquè les puntes de cigarreta estan tancades en una ampolla, i no pas al carrer, com abans de recollir-les". Finalment, Tomàs ha volgut aclarir que la campanya té una clara motivació pedagògica i educadora.

Oposició de l'UBSU

Tampoc la Unió de Botiguers de la Seu d'Urgell (UBSU) s'ha mostrat favorable a l'acció de sensibilització. El president de l'entitat, Juan Carlos Salsas, ha expressat el seu malestar amb la col·locació de les ampolles plenes de burilles a les pilones del carrer Major. Així, ha lamentat que no s'hagi avisat prèviament de l'acció als comerciants i ha ressaltat el fet que aquests elements del mobiliari urbà on s'ha instal·lat la mostra es venien desinfectant en els darrers mesos de forma regular.

  • Presentació de la campanya de sensibilització sobre la problemàtica ambiental de les burilles (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
  • Exposició de burilles en una de les pilones del carrer Major (Foto: ACN)