Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu d’Urgell s’adhereix a la campanya 'Sóc responsable', per fomentar la identificació i l'esterilització d'animals de companyia

La Seu d’Urgell s’adhereix a la campanya 'Sóc responsable', per fomentar la identificació i l'esterilització d'animals de companyia

Els tràmits, a un preu promocional, es poden dur a terme fins al 31 de maig al Centre Veterinari La Seu i el Centre Veterinari MOA
Campanya 'Sóc responsable'
07/04/2021 18:17

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell s'ha adherit a la 10a edició de la campanya 'Sóc responsable 2021', que té com a objectiu fomentar la identificació i l’esterilització de gossos, gats i fures, conills i porcs vietnamites a un preu promocional. La iniciativa, promoguda per la fundació FADA, compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

El consistori urgellenc s'hi ha sumat per tal que tots els veïns i veïnes que tinguin animals de companyia s’hi puguin acollir i gaudir dels seus avantatges. Per a més informació, es pot consultar el web www.socresponsable.org o bé trucar al telèfon 902 222 341.

Actualment a la Seu d'Urgell hi ha dos centres veterinaris que fan costat a la iniciativa: el Centre Veterinari La Seu i el Centre Veterinari MOA. El llistat de centres veterinaris solidaris que hi col·laboren es pot consultar a la pàgina web de la campanya. Els tràmits es poden dur a terme fins al 31 de maig.

Identificació de l’animal

La identificació amb microxip i el cens municipal són obligatoris a tot l’Estat espanyol, ja que es consideren eines fonamentals per fomentar la tinença responsable d’animals, evitar les pèrdues i combatre l’abandonament. En el cas del microxip, es creu que és la millor manera de recuperar l’animal en cas de pèrdua, perquè permet accedir a la informació del propietari. Tanmateix, actualitzar les dades és de molta importància per a l'efectivitat del sistema.

També és important i obligatori censar l'animal, és a dir, inscriure’l al registre del municipi. Per realitzar la inscripció cal dirigir-se a l'Ajuntament de la Seu d’Urgell o bé als centres veterinaris de la ciutat. Així mateix, en el cas dels gossos, s'ha de facilitar l’ADN. Per a fer-ho, és necessari sol·licitar per correu electrònic a el pagament de la taxa d’ADN. En la sol·licitud caldrà adjuntar-hi la targeta sanitària (en PDF o foto) on constin les dades del propietari i de l’animal. Un cop feta la petició, es rebrà la carta de pagament per correu electrònic, amb la qual s’haurà de fer l'abonament a qualsevol entitat bancària. Amb el rebut conforme s’ha pagat la taxa, la persones interessada s'haurà de dirigir a qualsevol veterinari de la ciutat per tal que se li pugui extreure una mostra de sang/saliva a l'animal. En el mateix centre veterinari es podrà censar la mascota. El tràmit també es pot dur a terme a través de la Seu electrònica, omplint el formulari i lliurant-lo telemàticament o bé presencialment, demanant cita prèvia al 973 35 00 10.

L’esterilització

L'esterilització també és una opció per evitar l'abandonament de milers de gossos, gats i fures, i sobresaturar els refugis d’animals de companyia, que tenen un elevat cost de manteniment. L'esterilització també té diversos avantatges per a l’animal, com ara prevenir i evitar molts problemes de salut i de benestar general (emocional, físic i hormonal). El procés evita naixements no desitjats, millora el comportament de l’animal perquè n'elimina el zel i, per tant, desapareixen el risc de fuga, els marcatges, els comportaments agressius dels mascles.