Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu demana que es canalitzi ofertes laborals d'hostaleria d'Andorra

La Seu demana que es canalitzi ofertes laborals d'hostaleria d'Andorra

Suport unànime a la moció d'ICV, que reclama una major flexibilitat normativa per a la contractació de fronterers També tira endavant la petició perquè el Govern espanyol no fiscalitzi entitats sense ànim de lucre
Ple Ajuntament de la Seu - Març 2015
10/03/2015 12:12

El ple de l’Ajuntament de la Seu ha aprovat per unanimitat una moció d’ICV per demanar al Govern d’Andorra que faciliti els tràmits a persones aturades de l’Alt Urgell que busquen feina al Principat, tot aprofitant el nou acord entre les associacions d'hostaleria dels dos territoris.

Tots els grups han coincidit en el fet que el mercat laboral andorrà, i especialment l'hostaleria, és actualment una sortida per reduir l’atur a la Seu, tot i que valoren la situació actual de manera diferent. Des de l’equip de govern, la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones, Anna Vives, ha remarcat els darrers avenços fets en la relació amb Andorra, com ara l’augment del 12% en els contractes de gent de la Seu i del 33% en feines especialitzades. El consistori també destaca la publicació de les ofertes de treball d’empreses andorranes a l’OTG de la Seu, el major contacte amb grans companyies com Caldea o Pyrenées i el nou conveni de les associacions d’hostaleria, com un primer pas per a la major flexibilitat i intercanvi de treballadors.

En canvi, des d’ICV, Antoni Viñals lamenta que l’actual legislació andorrana dificulta la contractació de treballadors fronterers i creu que amb els darrers canvis normatius fins i tot “s’ha perdut fluïdesa” en les relacions laborals, en comptes de guanyar-ne. A això, Viñals hi afegeix que des de la Unió Hotelera d'Andorra hi ha un interès real per contractar treballadors de l'Alt Urgell. Per això, el grup ecosocialista, juntament amb el col•lectiu de persones aturades, s’ha adreçat darrerament a diverses autoritats, entre elles el cap de Govern andorrà i el copríncep episcopal, perquè solucionin el problema.

Des del PSC-Progrés, Òscar Ordeig va posar l’accent en el fet que creixen els casos de veïns de la Seu que opten per anar a viure a Andorra, per les dificultats creixents que comporta ser treballador fronterer i perquè el Principat sempre prioritzarà els residents. Ordeig apunta que actualment a la ciutat hi ha 867 aturats i demana que es facin passes per “fer més permeable la frontera”.

Per ERC, Miquel Caminal va mostrar el ple suport als punts exposats per ICV en la moció i va remarcar que la població activa de la Seu és, per proximitat, la més indicada per cobrir llocs de treball vacants a Andorra.

Pressió d'Hisenda sobre les entitats

En el ple també va tirar endavant per unanimitat una moció d’ICV per demanar que el Govern espanyol simplifiqui les obligacions tributàries d’entitats sense ànim de lucre. Amb l’absència del regidor del PP, tots els grups van coincidir a lamentar “l’afany recaptatori” del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Els regidors van exposar que aquest augment d'exigències està posant en perill la supervivència de milers d'associacions culturals, esportives, veïnals i d’altres àmbits, que en molts casos tenen un pressupost que no arriba als 50.000 euros. Un risc que afecta especialment Catalunya per la seva gran tradició d'associacionisme.

En aquest sentit, es va expressar el desig que l’Estat faci marxa enrere en la seva intenció de fiscalitzar aquests col•lectius i que centri els esforços en un major control sobre multinacionals i grans fortunes, la principal font de frau fiscal.