Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu demana rebaixar l'IVA dels serveis funeraris

La Seu demana rebaixar l'IVA dels serveis funeraris

El ple urgellenc ha aprovat una moció del PDeCAT en què s'advoca perquè el tipus impositiu per aquest sector passi del 21 al 10 per cent. El text ha rebut el suport de Compromís i ERC, mentre que la CUP s'ha abstingut
Cementiri de la Seu d'Urgell
09/05/2017 12:55

El ple de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns una moció presentada pel Partit Demòcrata Català (PDeCAT) per demanar a l’Estat espanyol que redueixi l’IVA dels serveis funeraris. El text, que sol·licita que el tipus impositiu passi del 21 al 10 per cent en aquest sector, ha rebut el suport de Compromís i ERC, mentre que la CUP s'ha abstingut.

La tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones i presidenta comarcal del PDeCAT, Anna Vives, justifica la petició tenint en compte que es tracta d'un "servei bàsic" i que la iniciativa "contribuiria a alleugerir la pressió que implica per a les famílies assumir el cost dels serveis funeraris en una situació tan dolorosa com és la pèrdua d'un ésser estimat". Vives recorda que amb la modificació de l'impost el 2012, els serveis funeraris van passar d'un tipus reduït del 8 al 21 per cent de l'IVA, essent el més car del conjunt de la Unió Europea. Itàlia, Portugal, Holanda, Suècia o el Regne Unit deixen exempts d’IVA els serveis funeraris mentre que Bèlgica o Grècia tenen també un tipus simbòlic.

La moció estableix el trasllat immediat de l'acord al Govern espanyol així com a les entitats municipalistes del país, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Posicionament dels grups

El regidor de Compromís X La Seu Òscar Ordeig va mostrar-se a favor de la sol·licitud i va referir-se al context europeu per comparar la situació tributària en aquest àmbit. Ordeig creu que els costos actuals són massa alts, "i s'agreugen en situacions on no hi ha competència".

Per la seva banda, Berta Vidal, d'ERC, va votar a favor de la proposta i va animar el consistori a "anar més lluny" en l'alleujament dels costos funeraris per a les famílies amb dificultats. Així es va referir a l'autorització del pagament total o parcial dels enterraments en aquests casos. Tanmateix, Anna Vives (PDeCAT) va voler puntualitzar que moltes famílies amb necessitats econòmiques tenen assegurances específiques i que ja existeix un sistema per sufragar aquests costos en les situacions familiars que ho requereixen.

Finalment, el regidor de la CUP Pau Lozano es va abstenir tot lamentant el preu excessiu dels serveis funeraris, "no només per l'IVA, sinó també perquè les empreses del sector no garanteixen preus populars per a la gent que ho vulgui".

Proposició no de Llei

La moció local es basa en la Proposició no de Llei presentada pel PDeCAT al Congrés dels Diputats per aconseguir aquesta reducció de l'IVA. La mesura estaria contemplada per la directiva comunitària sobre aquest tribut.