Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell comença la campanya per identificar les defecacions de gossos al carrer mitjançant l'ADN

La Seu d'Urgell comença la campanya per identificar les defecacions de gossos al carrer mitjançant l'ADN

Els propietaris poden fer el registre gratuït fins al 31 de desembre, data a partir de la qual l'hauran de pagar si encara no l'han realitzat. La capital alturgellenca és el novè municipi català que implantarà aquest sistema per sancionar els amos incívics
02/07/2018 14:10

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ja comença aquest mes de juliol la campanya per a la identificació genètica de femtes de gos, la qual té com a principal objectiu crear una base de dades on hi figuri l'ADN d'aquests animals per, posteriorment, poder identificar aquells propietaris que no recullin els seus excrements de la via pública. La capital alturgellenca es converteix, d'aquesta manera, en el novè municipi de Catalunya que opta per aquest sistema.

La campanya, que té per lema 'Ara les caques ja tenen propietari', s'ha donat a conèixer aquest dilluns. L'acte també ha servit per presentar oficialment el nou Parc Caní construït per l'Ajuntament a l'entrada del Parc dels Enamorats, a tocar del riu Valira i de Castellciutat. Aquest espai tancat permet als qui tenen gossos deixar que passegin deslligats sense posar en perill els vianants. Un recinte amb el qual el consistori ha donat resposta a una demanda que els havia fet aquest col·lectiu.

La primera fase de la campanya consisteix a oferir als amos la possibilitat de fer fer gratuïtament el registre del seu animal, tot portant la mascota al veterinari perquè li extreguin una petita mostra de sang, a partir de la qual es podrà conèixer el seu perfil genètic. El consistori assumeix el cost d'aquestes proves fins al 31 de desembre vinent, amb una partida de 43.000 euros que també inclou la placa identificadora que hauran de portar al collar i que tindrà un codi QR. De l'1 de gener al 31 de març de 2019, els propietaris encara tindran temps de fer el registre, però llavors ja ho hauran de pagar de la seva butxaca. I a partir de l'1 d'abril, els qui no hagin fet el tràmit podran ser sancionats i obligats a fer la inscripció.

El cost del registre, 40,50 euros per gos

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de la Seu, Jesús Fierro, ha esmentat la dada que a la ciutat hi ha censats més de 1.500 gossos censats; és a dir, prop d'un gos per cada deu habitants. També ha detallat que, per als qui no hagin fet el registre durant els propers sis mesos, el cost serà de 18 euros de l'extracció de sang i els 22,50 per l'analítica; és a dir, 40,50 euros per cada gos. Fierro ha destacat que l'objectiu de la campanya és que, en cas de trobar una femta a la via pública, es pugui saber qui és el propietari que no l'ha recollit.

Cap problema per als propietaris cívics

Des de l'Ajuntament han incidit en el fet que més d'un 90 per cent de les persones que tenen gos recullen els seus excrements, i que simplement cal actuar amb la minoria que no té cap respecte per la via pública. Per aquest motiu, el primer tinent d'alcalde del consistori urgellenc ha volgut subratllar que els propietaris cívics, que són la immensa majoria, no tenen cap motiu per estar preocupats davant la implantació d'aquest nou sistema, que alhora ha d'ajudar a millorar la imatge d'aquest col·lectiu de cara a la resta de la població. Els darrers anys, tots els informes del Síndic Municipal de Greuges han indicat la presència de caques de gos al carrer com la principal o una de les principals queixes dels veïns.

L'ordenança municipal de tinença i protecció d'animals contempla un règim de sancions que va des dels 60 als 2.000 euros. En aquest sentit, deixar la defecació del gos a la via pública es considera una falta "greu" i pot comportar una multa per als seus propietaris d'entre 300 i 1.000 euros. A més, si es comprova que s'ha reincidit més d'un cop en un any o que la femta s'ha trobat en un parc infantil es considerarà com un fet "molt greu" i, per tant, la sanció seria superior.

De la seva banda, el responsable del projecte Can-ID de l'empresa Vetgenomics, Oscar Ramírez, ha explicat que les restes d'excrements que es trobin a la via pública hauran de ser portades per personal de l'ajuntament i anar acompanyades de l'acta que faci in situ la policia local. Un cop la mostra arribi al laboratori se n'extraurà el seu perfil genètic, el qual es compararà amb els dels gossos inclosos a la base de dades d'ADN i, si hi ha alguna coincidència, s'elaborarà un informe on es detallaran les dades de l'animal a qui correspon.

  • Presentació de la campanya 'Ara les caques de gos ja tenen propietari'
  • Presentació de la campanya d'identificació genètica de gossos (Foto: Ajuntament de la Seu)