Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell, distingida com a Vila Florida de Catalunya

La Seu d'Urgell, distingida com a Vila Florida de Catalunya

La ciutat entra a la llista de poblacions amb més cura per l'entorn urbà, després que ja s'hi havia sumat com a indret el carrer dels Canonges. El municipi disposa de 220.000 m2 d'espais verds i 5.300 arbres de 60 espècies diferents
Rotonda d'Andorra, a l'entrada de la Seu
12/04/2017 19:50

La Seu d'Urgell s’incorpora oficialment al projecte Viles Florides, que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. La capital alturgellenca, de fet, esdevé el primer municipi de la comarca inclòs a la llista de poblacions florides catalanes.

L'adhesió arriba després que el mes de febrer passat la CHOC ja va incorporar, com a indret florit, el carrer dels Canonges, a proposta dels veïns i comerciants de l'històric vial. La tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Mireia Font, creu que adherir el municipi sencer a aquest moviment "era un pas lògic després de la feina feta i el compromís demostrat des de fa anys tot promovent i implicant-se en l’enjardinament de zones verdes". La Seu, recorda Font, "disposa d'un gran patrimoni de zones verdes, parcs, jardins i rotondes dissenyats i cuidats de manera sostenible", per la qual cosa considera que reuneix tots els mèrits per formar-ne part. Amb aquesta incorporació ja són 102 els municipis de tota Catalunya que formen part del moviment de Viles Florides.

Actualment el municipi de la Seu disposa d'uns 220.000m2 d’espais verds, fet que suposa una ràtio de 17,56 m2 per habitant. Pel que fa a l’arbrat cal destacar que hi ha uns 5.300 arbres d’unes 60 espècies diferents. Alhora, cada any col·loca unes 3.000 plantes amb flor. A banda de la tasca duta a terme per l'Ajuntament, la ciutat també gaudeix de molts balcons particulars que mostren una ornamentació floral molt reeixida.

Objectius de Viles Florides

Viles Florides de Catalunya, inspirada en el consolidat model de França, es va crear per reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant un distintiu de qualitat a tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi tant els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 86 municipis distingits per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

De forma anual es lliuren les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis i que compten amb cinc nivells, segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, Bagergue, Figueres, Mollet del Vallès, Olot i Vila-Seca són els cinc municipis catalans amb quatre Flors d’Honor, la major distinció fins ara, mentre que hi ha 31 municipis amb tres, 44 amb dues i 6 amb una.

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.