Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell i el Pirineu esperen una bona ocupació hotelera per Setmana Santa

L'Alt Urgell i el Pirineu esperen una bona ocupació hotelera per Setmana Santa

L'Associació d'Hostaleria urgellenca apunta que la prohibició d'accés a Andorra no beneficia la Seu, perquè molts clients potencials pregunten si podran entrar al Principat. Alguns hotels propers a estacions d'esquí preveuen penjar el cartell de complet pel pont de Pasqua
La Seu d'Urgell
25/03/2021 11:39

L'hostaleria de l'Alt Urgell i el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveuen que hi hagi una bona ocupació hotelera al llarg dels propers dies, en el marc de Setmana Santa. L'autorització de desplaçaments entre comarques catalanes amb la bombolla de convivència habitual, sumada al manteniment del tancament perimetral de Catalunya, fan que l'Alt Pirineu sigui un dels destins més sol·licitats per a aquestes dates.

El president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell, Miquel Àngel Sánchez, ha avançat a RàdioSeu que el ritme de reserves aquesta setmana passada ja estava al voltant del 60%. Per les trucades i missatges dels clients, constata que "hi ha moltes ganes de sortir, però també molta incertesa". En aquest sentit, Sánchez reconeix que, als allotjaments de la Seu d'Urgell, la prohibició d'accés a Andorra dictada pel Procicat no els beneficia sinó que més aviat els perjudica, perquè una de les preguntes que més els fan els possibles visitants és si podran entrar al Principat, cosa que ara mateix només està permès per als residents a l'Alt Urgell. Una situació que el Govern preveu mantenir fins al final de Setmana Santa.

En aquest context, l'hostaleria i la restauració urgellenca esperen salvar, com a mínim, els últims dies d'una temporada d'hivern pràcticament perduda, a causa dels successius confinaments de caire comarcal o fins i tot municipal que han marcat els darrers mesos. Ara, el sector ja centra les esperances en la campanya d'estiu i tardor, perquè "és un període més llarg i, com a mínim, es podrà treure el cap de sota l'aigua", en referència a les importants pèrdues econòmiques que han causat les restriccions vinculades a la COVID-19.

Sobre aquest impacte, Miquel Àngel Sànchez apunta que les limitacions d'accés tant a la comarca com a les estacions d'esquí "evidentment ha afectat", perquè una part important de la facturació de l'hivern correspon a visitants que vénen atrets pels esports de neu. Tot i això, Sánchez matisa que l'Alt Urgell rep un perfil de client més "diversificat" que d'altres comarques pirinenques i que també n'hi ha que hi vénen "simplement per gaudir de la natura". De fet, la ubicació de la Seu d'Urgell enmig de dos grans parcs naturals és un factor que cada vegada atrau més turistes a la ciutat, apunta.

Ocupació mitjana del 85% pels dies de més demanda

De la seva part, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveuen que l'ocupació mitjana al Pirineu superi el 85% en els dies de més demanda: entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. La xifra varia en funció del tipus d'allotjament i de la meteorologia que hi hagi els propers dies, però el cert és que l'aixecament del confinament comarcal per a les bombolles de convivència "ha disparat les reserves", expliquen. Especialment als hotels situats a tocar de les estacions d'esquí, on confien a fregar la plena ocupació, o fins i tot penjar el cartell de complet, entre Divendres Sant i Diumenge de Pasqua.

Per tipus d'allotjament, entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua els hotels es mouran entre el 85% i el 90% entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua al Pirineu, mentre a l'inici de Setmana Santa només esperen un 40% d'ocupació. Al Pirineu, un 90% dels establiments hotelers estaran oberts.

Les cases de turisme rural estimen una ocupació alta, si bé el fet que només es pugui desplaçar bombolles de convivència -d'un màxim de 6 persones- farà que molts d'aquests establiments tinguin menys clients i no arribin a omplir-se del tot. Segons l'Associació de Cases de Turisme Rural de Lleida, un 50% dels establiments es veuran afectats per aquesta limitació, atès que moltes cases tenen capacitat per acollir fins a 15 persones i ara es veuran limitades a només 6. Tot i això, pel que fa al Pirineu, esperen arribar al 95% entre dijous i dilluns vinents i al 70% a l'inici de la setmana.

Pel que fa als càmpings, la previsió és de plena ocupació dels bungalous del Dijous Sant al Dilluns de Pasqua i d'un 75% els altres dies de la setmana. En places acampada, es preveu que estaran al voltant d'un 75%, sempre que la climatologia acompanyi, i en percentatges molt inferiors els dies anteriors. Finalment, també s'espera una ocupació alta d'apartaments turístics i segones residències.

Crida a la precaució enfront de la COVID-19

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha destacat l'àmplia oferta d'activitats que es poden fer en aquestes dates a la plana de Lleida i a l'Alt Pirineu, amb la recta final de la temporada d'esquí i l'inici dels esports d'aventura com a principals reclams. Pujol confia que el fet que es pugui sortir de la comarca en notarà tant en l'ocupació com en la contractació de serveis turístics a tota la demarcació, però especialment al Pirineu.

El Patronat ha aprofitat per demanar públicament que tothom, tant treballadors com visitants, compleixin les recomanacions de les autoritats sanitàries i respectin els desplaçaments dels grups bombolla autoritzats, per evitar la propagació del virus i poder continuar l'activitat sense noves limitacions de mobilitat.