Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell prepara un nou eix turístic basat en com era la ciutat al segle XIX

La Seu d'Urgell prepara un nou eix turístic basat en com era la ciutat al segle XIX

Estarà fonamentat en un estudi que l'historiador Climent Miró està fent del carrer dels Canonges. Aquests dies s'ha organitzat rutes guiades al centre històric per explicar com es vivia el Nadal ara fa just 200 anys
Visita guiada familiar al carrer dels Canonges (Foto: ACN)
05/01/2018 14:25

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell, a través de l'Espai Ermengol, promourà nous productes turístics vinculats a la història del segle XIX. Després d'haver posat en marxa les visites guiades 'Fa 200 Nadals...', l'objectiu és aprofitar el coneixement sobre aquesta etapa per dissenyar una nova ruta pel centre de la ciutat, ampliant-ne l'oferta actual que sobretot està basada en l'Edat Mitjana. El carrer dels Canonges, objecte d'estudi de l'historiador Climent Miró per encàrrec del consistori, serà un dels eixos centrals de la nova proposta, amb la qual també es pretén contribuir a la seva dinamització comercial i residencial.

La forma de vida de la societat del segle XIX, explicada a través del comerç, l'economia o, fins i tot, les persones que hi van viure en aquesta època al carrer dels Canonges de la Seu d'Urgell basarà la nova proposta turística que està preparant l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat. El punt de partida és l'estudi que està duent a terme -per encàrrec de l'equipament- l'historiador Climent Miró, que ha servit per construir el relat de les visites guiades 'Fa 200 Nadals...', estrenades en el marc de les activitats del Món Màgic de les Muntanyes. La intenció és, un cop acabada la recerca, plantejar nous productes vinculats a aquesta etapa històrica.

"El segle XIX és el segle de la gran transformació del carrer dels Canonges", afirma a l'ACN l'historiador Climent Miró, que explica com la desamortització de béns eclesiàstics va fer canviar l'estructura de la propietat de les cases de la part superior del carrer, que va passar a mans de petits propietaris, com ara comerciants i pagesos. Això va comportar que, en molts casos, les finques es subdividissin amb l'objectiu de llogar-ne una part. Tot plegat, precedit, bàsicament durant el segle XVIII, d'un creixement en alçada d'algunes construccions -d'un o dos pisos fins als tres- que s'ha mantingut fins a l'actualitat.

Com es vivia a la Seu?

El carrer estava dividit en tres parts, sent la més propera a la Catedral de la Seu d'Urgell la que rebia el nom actual de Canonges, tot i que els clergues més importants no hi vivien allà, sinó a l'entorn del Palau Episcopal. Mentre, la zona central s'anomenava Carnisseries, per la proximitat a un antic escorxador que feien anar els comerciants de la via, que també aprofitaven la part porxada de les cases per instal·lar-hi un obrador. Finalment, la darrera part era la de Sant Miquel, en honor a una església del mateix nom.

Les primeres visites que ha dut a terme l'Espai Ermengol sobre el segle XIX han estat vinculades a les festes nadalenques, dins la programació que ofereix la ciutat sota el paraigües del Món Màgic de les Muntanyes. En aquest sentit, se n'han programat per adults i per al públic infantil i, a banda del context històric de l'època, han inclòs detalls com el fet que durant l'advent, les setmanes prèvies a la celebració del dia de Nadal, es solia fer un dejú. A més, s'ha explicat que ja es 'cagava' el tió, que solia portar les postres i, a les famílies amb més poder adquisitiu, també estampes religioses, ja que estaven de moda.

Un Nadal íntim i auster

La guia Pilar Aláez ha explicat que, a diferència del moment actual, la festivitat es solia viure d'una forma més "interior" i sense massa opulència. "Hi havia una divisió molt gran marcada pel poder adquisitiu i l'escala social", ha remarcat, en referència a les diferències que es feien entre els membres de l'església o de l'exèrcit i els jornalers o comerciants. En aquest sentit, ha dit que el coneixement d'aspectes d'aquest tipus és una de les atraccions per als visitants sobretot, ha afegit, tenint en compte "que no ha passat tant de temps". La darrera de les visites de 'Fa 200 Nadals...’ tindrà lloc dissabte 13 de gener a les 4 de la tarda.

De la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha dit que la generació d'activitat turística als carrers del centre, lligada a l'aprofundiment del seu coneixement històric, pot contribuir a la seva dinamització. És per aquest motiu que des del consistori hi volen fer una aposta amb noves propostes emmarcades en el període del segle XIX: "La Seu és medieval i el carrer dels Canonges és el carrer medieval per excel·lència, però hi han passat altres coses", ha argumentat Batalla.

Ajuts a la rehabilitació

Tot plegat coincideix amb l'aprovació, el proper mes de febrer, d'una segona línia de subvencions per a la rehabilitació i pintura de façanes i porxos dels carrers dels Canonges i Major, dotada amb 50.000 euros. D'aquesta manera, es donarà continuïtat als primers ajuts, dels quals se n'han beneficiat 18 edificis. Mentre, en l'àmbit comercial, també hi ha una partida de 50.000 euros per incentivar la implantació de nous comerços al centre històric. De fet, al carrer dels Canonges hi ha més d'una vintena d'establiments i l'any passat van ser els promotors d'instal·lar tions a la via, iniciativa que s'ha ampliat aquestes festes a més carrers amb la col·laboració de la Unió de Botiguers i l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.