Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell triplica en quatre mesos el percentatge d'ús de bosses compostables

La Seu d'Urgell triplica en quatre mesos el percentatge d'ús de bosses compostables

La seva presència ha passat del 20% al 60% des de l'inici de la campanya per eliminar les bosses de plàstic. La capital de l'Alt Urgell preveu ser la primera ciutat de l'Estat que assoleix aquest objectiu
Presentació de la campanya per a l'eliminació de bosses de plàstic a la Seu, el novembre passat
20/03/2019 18:05

Els establiments de la Seu d'Urgell han aconseguit triplicar en només quatre mesos el percentatge de bosses de compra que són compostables. Des del novembre passat, quan aquesta opció representava el 20% del total, el percentatge ha augmentat fins arribar al 60%, de manera que ja és superior al de les tradicionals bosses de plàstic. 

La dada l'ha donat a conèixer el director general de la multinacional BASF a l'Estat, Carles Navarro, que s'ha mostrat "optimista" pel que fa a la participació de la població urgellenca en aquesta iniciativa, que preveu que la Seu esdevingui la primera ciutat de Catalunya i de la península ibèrica que deixa d'utilitzar bosses de plàstic i les substituieix completament per les compostables. Segons ha explicat Navarro per a l'ACN, així s'aconsegueix un doble objectiu: reduir els recipients de plàstic d'un sol ús i millorar la qualitat del compost que se n'obtingui. Amb aquesta campanya, que es va iniciar a finals de novembre del 2018, es pretén deixar d'utilitzar uns 2 milions de bosses de plàstic.

Aquest projecte no ha suposat cap cost afegit per als veïns de la Seu, perquè els establiments comercials de la ciutat segueixen cobrant als clients el mateix que abans per cada bossa: entre 0,02 i 0,05 cèntims. La idea ha estat impulsada per l'Agència de Residus de Catalunya, amb la col·laboració de l'Ellen Macarthur Foundation i de fabricats de plàstic compostable (BASF i Novamont), juntament amb la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet i l'Ajuntament de la Seu. A aquest projecte s'hi ha sumat les associacions de comerciants locals i les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (Caprabo, Grup Dia, Clarel, Mercadona, Plusfresc, Bon Àrea i La Sirena).

Amb aquesta experiència es vol preparar l'entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables, que serà vigent a partir de l'1 de gener del 2021.