Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu estrenarà Gastropirineus, el primer congrés anual de cuina de les comarques de muntanya

La Seu estrenarà Gastropirineus, el primer congrés anual de cuina de les comarques de muntanya

L'esdeveniment, el 14 i 15 de novembre, comptarà amb demostracions d'alguns dels millors xefs pirinencs i tindrà convidats com Nandu Jubany i Màrius Rubiralta. Anirà precedit d'un sopar preparat per cinc establiments amb estrella Michelin

Presentació de Gastropirineus
Presentació de Gastropirineus
24/10/2016 15:05

La Seu d'Urgell acollirà, els dies 13, 14 i 15 de novembre, la primera edició de GastroPirineus, unes noves jornades professionals dedicades a la cuina de les comarques catalanes de muntanya que neixen amb la voluntat d'aglutinar els professionals de la zona i potenciar la marca Pirineus com a destinació gastronòmica de qualitat.

Durant aquests dos dies, i seguint un programa molt variat i interactiu, en la part més teòrica hi intervindran ponents del món acadèmic i de l’ investigació com el Dr. Màrius Rubiralta, director del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona; Toni Massanés, de la Fundació Alícia, i el Dr. Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i membre de l’Observatori de l’Alimentació del Parc Científic. L'organització espera reunir entre 150 i 200 professionals.

Pel que fa a les sessions de cuina en directe, cada comarca estarà representada per un cuiner que elaborarà un plat emblemàtic del seu territori amb producte de proximitat, amb una sessió magistral de cloenda a càrrec del reconegut xef Nando Jubany. En la presentació ja s'ha avançat que l'Alt Urgell hi estarà representat per Diego Alías, que durant els darrers dotze mesos ha ostentat el guardó de Cuiner de l'Any. I en la part de producte i com a experts, hi haurà tallers a càrrec d’Enric Canut, expert en formatges, i Pep Nogué. La resta de comarques que hi participen seran la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

En la presentació, l’alcalde de la Seu d‘Urgell, Albert Batalla, ha manifestat la satisfacció de la ciutat per ser el lloc on s'estrena aquest esdeveniment, que vol ser preludi d’una nova etapa en la cuina i la gastronomia pirinenques, i l’ha destacat com una activitat “innovadora i puntera, emmarcada en un territori amb molta producció agroalimentària de qualitat”. A més de recordar que la Seu d’Urgell ja genera des de fa anys accions i activitats “gastronòmiques i culinàries prou reconegudes”, Batalla ha fet esment que aquesta “és l’única ciutat d’Europa amb tres productes amb denominació d’origen protegida”. L'alcalde urgellenc ha celebrat que Gastropirineus involucrarà a bona part de la població i molt especialment al sector del turisme i de la restauració, i que per tant “també ha de ser una bona marca per a conèixer el territori a través de la seva bona cuina”.

Francesc López, director de Gastropirineus, ha explicat que la intenció és crear les bases de la marca “Cuina del Pirineu”, iniciar treballs de recerca i recuperació de productes, i obrir les jornades a tots els que vulguin compartir i aportar els seus coneixements i inquietuds a l’entorn dels temes centrals del programa, “amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels professionals i les empreses dels sector enogastronòmic del nostre Pirineu mitjançant l’increment de la qualitat dels productes i dels serveis oferts". López ha agraït "la bona rebuda el projecte per part de totes les institucions implicades, i del sector, ja que en bona part en seran els grans protagonistes”.

L'acte de presentació també ha comptat amb el director executi de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, que s'ha mostrat convençut que "Gastropirineus neix per quedar-se” i que és “una de les accions més destacades que s’ha fet en motiu de la designació de Catalunya com a Regió com a Europea de la Gastronomia 2016. Torrent creu que cal "aconseguir que la gastronomia del Pirineu sigui un element de competitivitat permanent per garantir i retenir el turisme" i que "cal treballar plegats perquè  a partir d’accions com aquesta, que vinculen tot un territori, es pugui posicionar Catalunya al món també com a destí de muntanya, i que la marca Pirineus vagi vinculada al bon nivell de la gastronomia de tot territori”.

Gastropirineus és la primera acció transversal concebuda per potenciar, promocionar i posar en valor la cuina i la gastronomia del Pirineu català. Des de la Vall d’Aran i fins a la Garrotxa, cuiners i experts del sector de totes les comarques pirinenques seran els protagonistes d’aquestes primeres jornades adreçades als professionals d’aquestes contrades, amb sessions tècniques, i cuina en directe.

Menú especial als restaurants de l'Alt Urgell

Durant la setmana de celebració de les jornades, restaurants de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, elaboraran un Menú Gastropirineus, per a que els visitants i participants puguin degustar plats propis de cuina tradicional de temporada d’aquesta zona, amfitriona de l’esdeveniment.

'Sopar de les Estrelles'

Com a tret de sortida de les jornades, la nit del 13 de novembre se celebrarà el “Sopar de les Estrelles del Pirineu”, a l'Hotel el Castell de Ciutat. En aquest acte especial, els comensals podran gaudir de la cuina dels millors restaurants de les comarques de muntanya distingits per la Guia Michelin. Hi participaran els xefs del restaurant Les Cols d’Olot (2 estrelles Michelin) i de diversos establiments guardonats amb una estrella, com ara Ca l’Enric (La Vall de Bianya), Els Casals (Sagàs), Fonda Xesc (Gombrèn) i l’Estany Clar (Berga), a més a més de l'equip del restaurant de l'Hotel El Castell.

Aquest sopar està obert a tothom, siguin o no participants.

Gastropirineus, a banda dels respectius consells comarcals, també neix amb el suport dels patronats de turisme de tres diputacions -Lleida, Girona i Barcelona-, juntament amb diversos col·laboradors privats.

Mostrar formulari de contacte