Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu i l'Alt Urgell se sumen a la commemoració del Dia de l'Orgull LGTBIQ

La Seu i l'Alt Urgell se sumen a la commemoració del Dia de l'Orgull LGTBIQ

Pas de vianants a la ciutat amb els colors de l'arc de Sant Martí i suport institucional al 28 de juny. La Biblioteca Sant Agustí ha acollit una sessió sobre prevenció d'agressions per raó de gènere
Commemoració a la Seu del Dia de l'Orgull LGTBI
28/06/2018 13:05

La Seu i l'Alt Urgell s'han sumat aquest dijous, 28 de juny, a la commemoració del Dia de l'Orgull LGTBIQ. Per a l'ocasió, l’Ajuntament han pintat un pas de vianants amb els colors de la bandera de l’Arc de Sant Martí, a la cruïlla del passeig de Joan Brudieu i el carrer de Josep Zulueta.

Per visualitzar el suport de les institucions de l’Alt Urgell a aquesta data, representants d'institucions i entitats locals s'han fet una foto conjunta en aquest punt. Hi han pres part l’alcalde de la Seu, Albert Batalla; el president del Consell Comarcal, Jesús Fierro; les regidores d’Igualtat, Montse Bonet, i Atenció a les Persones, Anna Vives; la vicepresidenta comarcal i alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, i tres joves urgellencs membres del col·lectiu jove Iris, creat recentment i que havia proposat aquesta acció al Servei d’Atenció Integral LGBTIQ de l’Alt Urgell (SAI).

Albert Batalla considera "important que no només a les grans ciutats sinó també en municipis com la Seu totes les persones, però especialment aquelles que tinguin la condició LGTBIQ, sàpiguen que som una ciutat amb valors, de respecte i d’igualtat per tothom, i que les persones hi visquin i estimin com vulguin”. 

Col·lectiu Iris

El col·lectiu Iris ha estat creat amb l’objectiu de donar atenció integral, de qualitat i de proximitat a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. L'entitat també duu a terme una tasca de sensibilització i informació per a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir LGBTIQfòbia. L'entitat rep assessorament de l’Oficina Jove de l’Alt Urgell i les associacions Antisida de Lleida i Colors de Ponent, a més del Servei d'Igualtat del Consorci d'Atenció a les Persones.

El Dia de l'Orgull lesbià, gai, transsexual, bisexual, intersexual i queer rememora els fets esdevinguts el 28 de juny 1969 a Nova York, quan la població LGTBIQ va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar Stonewall Inn, per mostrar el seu rebuig, cosa que va produir un fort enfrontament que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va comportar la creació d'aquest dia commemoratiu i l'inici de l'activisme del col·lectiu, que a Catalunya va fer la seva primera manifestació el 26 de juny de 1977 a Barcelona.

Acte informatiu a la Biblioteca

D'altra banda, aquest dimecres la Biblioteca Sant Agustí ha acollit una jornada de debat sobre la prevenció d'agressions masclistes o LGTBIQfòbiques a l'Alt Urgell, dins de la campanya 'No és no'. Durant l'acte es va donar a conèixer els recursos existents actualment a la Seu i l'Alt Urgell i es va presentar un manifest en el qual, entra d'altres elements, els signants reivindiquen "visibilitzar una agressió com el que és, un acte no consentit i d'abús de poder d'una persona envers una altra per motius de gènere o d'orientació sexual; no pas un malentès ni un conflicte".

El text també vol conscienciar que "davant una situació d'abús totes som corresponsables d'actuar" i "donar resposta" amb "actuació col·lectiva"; és a dir, "que la persona agredida se senti apoderada per actuar i donar resposta a la situació d'agressió" i que trobi "suport, seguretat i confort". En aquest sentit, les entitats i institucions incideixen a traslladar aquest objectiu als espais de lleure de la comarca, com ara les festes majors i l'oci nocturn, perquè tothom en pugui gaudir "sense por, amb seguretat i confiança".

A la jornada s'hi van implicar l'Oficina Jove de l'Alt Urgell, el Pla Comarcal d'Igualtat, Feministes Alt Urgell, Iris, la Xarxa SAI, Antisida Lleida, el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, el Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell i l'Institut Català de les Dones.