Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu ja té restaurat el 'Llibre de les usances, privilegis i immunitats de la Ciutat d'Urgell'

La Seu ja té restaurat el 'Llibre de les usances, privilegis i immunitats de la Ciutat d'Urgell'

El volum, en pergamí, està valorat com a 'tresor documental' L'obra recull l'ordenament jurídic local que va regir la ciutat durant gairebé tres segles

Llibre de les usances - Presentació de la restauració
Llibre de les usances - Presentació de la restauració
19/06/2014 12:06

Aquest dimecres al vespre s'ha presentat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell la restauració del Llibre de les Usances, Privilegis i Immunitat de la Ciutat d'Urgell, datat l'any 1430. Es tracta d'un volum en pergamí que recollia l'ordenament jurídic local, així com els juraments oficials, i amb el qual es va regir la vida de la ciutat durant gairebé tres segles fins a la implantació del Decret de Nova Planta de Felip V que el va abolir.

La presentació d'aquest 'tresor documental' va anar a càrrec del director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, Julio Quílez; la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), Àngels Solé, i l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, en un acte obert al públic, en el qual els assistents van poder veure el llibre restaurat.

Julio Quílez va manifestar que “per a l'Arxiu Comarcal és una sort poder guardar un tresor com aquest i poder-lo fer conèixer als urgellencs”. Per la seva part, Àngels Solé va remarcar el “vincle intens” entre el CRBMC i la Seu. “Moltes de les obres que hem restaurat de la Seu d'Urgell són autèntics tresors”, va dir. També va subratllar que el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya és "un espai d'excel·lència científica, a través del qual la restauradora Carme Balliu ha fet un treball rigorós en la restauració del llibre".

Document de transcendència històrica

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va expressar durant l'acte la satisfacció per l'acte, "ja que no totes les ciutats poden presentar un document històric de tanta transcendència com aquest". I va afegir: "Les ciutats no es poden explicar de forma fragmentada, i és per això que és bo saber què va passar a la nostra ciutat i com es regulava la vida en aquella època, en una ciutat que és la base de la Seu d'Urgell d'avui en dia”.

Batalla va remarcar que s'ha fet coincidir la restauració del Llibre de les Usances, Privilegis i Immunitat de la Ciutat d'Urgell amb la commemoració dels fets de 1714 perquè “també va suposar per la ciutat de la Seu perdre la seva constitució”.

Albert Batalla va agrair el suport obtingut per part de la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell per poder portar a terme la restauració d'aquest valuós document històric de la Ciutat d'Urgell.

La restauració

En l'acte es va explicar com es trobava el llibre abans de ser restaurat, així com tot procés de restauració que s'ha portat a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Les explicacions van anar a càrrec de la pròpia restauradora del volum, Carme Balliu. "Ha estat un plaer poder participar en la restauració d'una obra com aquesta”, va afirmar.

Per la seva part, l'arxiver municipal i historiador urgellenc, Lluís Obiols, va explicar que el Llibre de les Usances, Privilegis i Immunitat de la Ciutat d'Urgell recollia l'ordenament jurídic local i els juraments oficials durant gairebé 300 anys. Tanmateix, l'any 1716, amb la implantació del Decret de Nova Planta, també es va abolir el dret local i el llibre va perdre la seva validesa legal. “Aquest document ens permet constatar com es regia la ciutat i com funcionava, com vivien el seu dia a dia els ciutadans de la Seu de l'època”, va concloure Obiols.

El recorregut del llibre

El Llibre de les Usances va traslladar-se juntament amb la major part de l’Arxiu Municipal durant la Guerra Civil espanyola, a càrrec de la Secció d’Arxius dels Serveis del Patrimoni Històric, Artístic i Científic de la Generalitat de Catalunya. L’agost de 1936 ja havia estat traslladat a Barcelona l’Arxiu Capitular d’Urgell i, el setembre de 1937, el delegat de la Generalitat Enric Cubas havia iniciat la preparació de la resta de documentació que encara es conservava a la Seu per ser transportada.

El juny de 1938, Enric Cubas i Magí Serés van gestionar la recollida i trasllat de la documentació, després de realitzar nombroses gestions amb el secretari de l’Ajuntament, Esteve Cifuentes Giménez. Finalment, l'11 de juny de 1938 es va signar l’acta de lliurament de l’Arxiu Municipal, amb inventari adjunt de la documentació, que va ser traslladada juntament amb l’Arxiu Episcopal, realitzant tres viatges fins a Viladrau, al Mas Noguer, amb els dos camions de guerra que s’havien posat a disposició de la Secció d’Arxius de la Generalitat.

La documentació va ser dipositada al monestir de Pedralbes, des d’on va ser retornada a la ciutat un cop passada la guerra. Així queda documentat al llibre d’actes de l’Ajuntament, on veiem que "se acordó pagar las siguientes facturas: (...) a reverendo don José Llovera, por el traslado del archivo de la ciudad desde Pedralbes a ésta, 175,00 pesetas".

No obstant, el Llibre de les Usances va restar a Barcelona, ja que el 1947 "se acordó designar al secretario del Ayuntamiento para que, en nombre y representación de esta corporación, pueda recoger del Archivo Histórico de Barcelona, Casa del Ardiaca, el “Llibre de Privilegis” de esta Ciudad, y trasladarlo al archivo de este Ayuntamiento; cuyo libro no podrá salir de esta Casa Consistorial sin el correspondiente acuerdo del Ayuntamiento en caso alguno y por ningún concepto".

Dipositat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell

El mateix any 1947 el Llibre va retornar a la ciutat i es va plantejar una possible restauració del mateix. Des que va entrar en funcionament l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, l'any 2010, el Llibre de les Usances, juntament amb les sèries més valuosos de l'arxiu municipal des del punt de vista jurídic i històric, van ser les primeres a ser traslladades i instal·lades als dipòsits d'aquest equipament, on es conserven actualment.

Mostrar formulari de contacte