Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / No prospera a la Seu el suport a la ILP per una Llei del Sistema Educatiu català

No prospera a la Seu el suport a la ILP per una Llei del Sistema Educatiu català

La moció de la CUP va rebre el vot en contra de CDC i l'abstenció de Compromís i ERC. Els grups qüestionen propostes de l'Assemblea Groga com ara la derogació de la LEC i la limitació de la col·laboració amb el sector privat
Ple de l'Ajuntament de la Seu
16/03/2016 11:40

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell no ha donat suport aquest dilluns a la proposta a favor de la ILP per una Llei del Sistema Educatiu de Catalunya que proposa la plataforma Assemblea Groga. La moció només va rebre el vot favorable del regidor de la CUP, que l'havia presentat, mentre que hi va haver 7 vots en contra, de CDC, i 9 abstencions, de Compromís i ERC.

Des de l'equip de govern, la regidora d'Ensenyament, Sílvia Iscla, va defensar la vigència de l'actual Llei d'Ensenyament de Catalunya (LEC), aprovada per un ampli consens polític l'any 2006 i basada en el Pacte Nacional per a l'Educació. Iscla va qüestionar alguns dels punts plantejats per l'Assemblea Groga, com ara el de constituir un únic sistema públic, que les llars d'infants depenguin directament del Govern i suprimir els concerts educatius. Sobre aquest punt, la regidora va defensar el funcionament de la llar municipal Els Minairons i va rebutjar que s'equipari escoles privades d'elit amb centres com La Salle de la Seu, del qual va defensar-ne la seva contribució educativa i social a la ciutat. Finalment, Iscla va negar que hi hagi "direccions imposades" als centres educatius catalans, ja que es nomenen per concurs públic.

Des de Compromís x La Seu, Conxita Rabasa també va apel·lar al gran consens amb què va tirar endavant la LEC i va defensar que fins ara "no tot s'ha fet malament". Tot i mostrar-se d'acord amb la defensa de conceptes com ara la laïcitat i la priorització del sistema públic, Rabasa va sostenir que cal mantenir la col·laboració entre la universitat pública i l'empresa privada, especialment en l'àmbit de la investigació, ja que és difícil garantir un finançament cent per cent públic. També va defensar la vigència dels Plans Educatius d'Entorn i la necessitat de potenciar més la formació professional.

Per ERC, Xavier Munt es va mostrar d'acord amb "bona part de la ILP", però va coincidir amb els altres grups a afirmar que no és el moment de promoure un nou canvi en la llei educativa, tenint en compte també l'actual procés polític català i el fet que aquesta es preveu que sigui una legislatura curta. Per a Esquerra, la LEC encara és vàlida actualment i "no és bo anar canviant la llei a cada canvi de govern", tot i que s'ofereixen a millorar-la en el context del nou Estat català.

Sobre el resultat de la votació, Pau Lozano va defensar la proposta de l'Assemblea Groga en considerar que "derogar la LEC i no aplicar la LOMCE és una demanda real que hi ha als centres educatius". El portaveu de la CUP lamenta que es justifiqui el rebuig per l'actual context de transició cap a un Estat català i assegura que seguiran treballant per "derogar la LEC des del carrer o des d'on faci falta". D'altra banda, Lozano va apuntar que l'actual correlació de forces al Parlament és molt diferent de quan es va consensuar la llei.