Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu retirarà tota la simbologia franquista encara existent al municipi

La Seu retirarà tota la simbologia franquista encara existent al municipi

Aprovada per unanimitat la moció d'ERC amb les transaccions de la resta de grups. Se suprimirà les plaques o inscripcions explícitament associades a la dictadura que hi ha en carrers, edificis o bé espais públics
Ajuntament de la Seu
13/06/2017 17:55

La Seu d’Urgell retirarà tota la simbologia de la dictadura franquista encara existent en carrers, edificis i espais públics del municipi. El darrer ple municipal ha aprovat per unanimitat la moció presentada per ERC, mitjançant les esmenes aportades per la resta de grups municipals.

En nom de l’equip de govern (PDeCAT), l’alcalde urgellenc, Albert Batalla, va matisar que s’ha introduït alguns canvis al text inicial pel que fa a insígnies o plaques franquistes, en el qual també es feia referència al monument existent al cementiri municipal. Sobre aquest punt, Batalla va recordar que amb els anteriors alcaldes ja es van treure d’aquest monument les referències explícites a la dictadura, en el mandat de Joan Ganyet, i que posteriorment, en el període de Jordi Ausàs, es va consensuar posar-hi “una placa a la memòria de tots els morts de la Guerra Civil”. Batalla creu que, per tant, en aquest cas ja se n’ha eliminat les connotacions feixistes i que “cal actuar en aquell espai amb sensibilitat, perquè hi ha familiars que hi tenen els seus difunts”. Amb aquests canvis, segons el PDeCAT, “es tracta d'un monument que va ser erigit com a franquista i ja va ser modificat el 2005, passant a ser, per acord de tots els partits polítics, un espai de record a totes les víctimes de la Guerra Civil; per això rebutgem eliminar-lo i demanem al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya que estudiï el cas i ens faci les recomanacions necessàries, si s'escau”.

Pel que fa a una altra de les peticions de retirada, la dels escuts dels antics pavellons militars, l’equip de govern va puntualitzar que el que hi ha és “l’actual escut de l’exèrcit de terra, i no hi ha cap normativa que permeti retirar-lo, tampoc la llei de memòria històrica, ens agradi més o menys l’escut”. En canvi, el PDeCAT es va mostrar “totalment d’acord” que es retiri totes les plaques i inscripcions amb simbologia franquista explícita i que s’insti els propietaris a fer-ho en el cas d’edificis privats. La moció també proposa potenciar els treballs de recerca de batxillerat sobre la Guerra Civil i la dictadura a la Seu. Sobre aquest punt, Albert Batalla va recordar que l’ajuntament “no té potestat per canviar els currículums dels centres ni per instar-los a tractar determinats temes, però sí que cal potenciar i ajudar treballs ben documentats” sobre aquell període.

Sobre aquesta retirada de plaques, el grup de Compromís hi va donar suport però va opinar que “és un dels temes més delicats, perquè hi ha sensibilitats molt diferents”. La portaveu del grup, Conxita Rabasa, creu que “una cosa és la memòria històrica objectiva, i l’altra la memòria individual de cadascun”, per la qual cosa defensaven “eliminar les referències a escuts”. Pel que fa als treballs de recerca, Compromís va plantejar “la possibilitat que aquests estudis es puguin incloure en les noves beques Ciutat d’Urgell.

Revisar també els noms de carrers

La CUP va donar ple suport a tots els punts de la moció. Pau Lozano hi va afegir que “ja que parlem de treure tots els símbols que exaltin el franquisme, caldria també un acord de revisió i eliminació de tots els noms que facin referència a càrrecs franquistes”, pel que fa per exemple a determinats noms actuals de carrers de la ciutat.

Per ERC, Xavi Munt va agrair el suport de tots els grups. Sobre els matisos introduïts durant el debat, Munt hi va afegir que “malgrat que s’ha d’anar amb cura, també s’ha d’anar endavant i afrontar el passat” i que “de sensibilitat n’hi ha per tots els costats”, en al·lusió a les persones que van patir la repressió durant les quatre dècades de dictadura franquista posteriors a la Guerra Civil.