Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu se suma al projecte Nevera Solidària

La Seu se suma al projecte Nevera Solidària

Aquest cap de setmana s'ha estrenat la proposta d'aprofitament d'aliments exclosos del circuit de venda. Voluntaris de Galdakao, pioners en l'activitat, n'han donat a conèixer el funcionament
Presentació de la Nevera Solidària a la Seu
03/07/2017 18:55

La Seu d'Urgell disposa des d'aquest mes de juliol d'una Nevera Solidària, custodiada a l'Ateneu Alt Urgell. La idea és impulsada per la Xarxa de Suport Mutu i neix amb l'objectiu de donar utilitat a aliments aparentment expulsats del circuit comercial però que estiguin en bones condicions per ser consumits.

El projecte es va presentar aquest divendres passat, en un acte que va comptar amb l'assistència de representants de Galdakaoko Boluntarioen Gizarte Elkartea, l'associació basca que ha estat pionera en aquesta proposta. També hi van intervenir el portaveu de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, Pau Lozano, i el cap de Salut Pública del Vallès Occidental oest, Juan Carlos de Miguel, que va advocar per "la lluita contra el malbaratament alimentari, un problema crònic i greu en la nostra societat". Tothom qui vulgui pot deixar aliments a la nevera o bé els pot recollir "amb total privacitat".

Álvaro Saiz, responsable de GBGE i impulsor de la Nevera Solidària, va detallar que s'hi van posar a treballar ara fa dos anys quan van decidir instal·lar un frigorífic a la porta de la seva associació, a Galdakao, perquè veien que "es llençava molt menjar a les escombraries, sobretot de supermercats, i que molta gent l'anava a buscar". Per això, es van proposar poder oferir aquests aliments en condicions segures sempre que siguin aprofitables.

Saiz recorda que a l'Estat espanyol cada any hi ha 1.600 milions de tones d'aliments que acaben a les escombraries perquè no es posen a la venda per raons estètiques o per proximitat de la data de caducitat. Per això, veu necessària una organització col·lectiva per intentar revertir aquesta situació. L'entitat de la ciutat biscaïna -que té prop de 30.000 habitants- compta amb uns 120 voluntaris per a aquesta finalitat i reparteix cada mes uns 4.000 quilos d'aliments entre els veïns que els necessiten.