Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu tindrà un espai al cementiri per instal·lar-hi urnes biodegradables amb cendres de difunts

La Seu tindrà un espai al cementiri per instal·lar-hi urnes biodegradables amb cendres de difunts

La proposta s'ha d'incloure en la nova ordenança de l'equipament i es podria aprovar el pròxim mes de març. La iniciativa sorgeix de l'empresa urgellenca UrnaBios, que impulsa el projecte Bioincube per convertir les cendres en arbres
Els germans Moliné, responsables del projecte Bioincube (Foto d'arxiu)
05/02/2019 20:30

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell es convertirà en el primer consistori que instal·larà un hivernacle al cementiri municipal per col·locar-hi incubadores amb urnes biodegradables que contindran les cendres de familiars difunts. La iniciativa s'ha d'incloure en la nova ordenança de l'equipament, en què també es regularan els nínxols i el columbari. El text l'estan elaborant totes els grups polítics i es podria aprovar el pròxim mes de març.

Les famílies podran llogar una de les incubadores i dipositar-hi les cendres i una llavor, d'on sorgirà un arbre. Després de cinc anys, se'l podran endur o cedir-lo al municipi per ser replantat. Una darrera opció serà contractar un servei de manteniment i crear un espai de memòria, en què cada arbre comptarà amb una identificació.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, s'ha mostrat molt favorable al canvi de mentalitat que suposa aquest projecte. "Passaríem d'un cementiri del segle XX a un cementiri del segle XXI, que podria ser un espai de passeig, amb vegetació i arbres, més bucòlic i evocador per mantenir la memòria dels nostres difunts", ha explicat. 

Projecte urgellenc

La proposta sorgeix arran del projecte Bioincube, promogut per l'empresa urgellenca UrnaBios, que es va convertir en la primera firma del món de disseny industrial que va construir una incubadora on dipositar les cendres del difunts i transformar-les en un arbre, amb l'objectiu final d'aportar als cementiris una visió més ecològica de l'entorn i millorar el dèficit d'espai que pateixen.

A l'interior de la incubadora s'hi col·loca una urna biodegradable amb les cendres i una llavor, que creix poc més de 50 centímetres. La incubadora és intel.ligent perquè al seu interior porta un xip que estableix els paràmetres d'aigua necessaris perquè creixi l'arbre. El control de la urna es fa remotament, a través dels ordinadors. Els familiars escullen de les cinc diferents varietats que ofereix l'empresa, ja sigui un pi, un avet o un gingo biloba, entre d'altres.