Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Seu viu la diada de Sant Jordi pendent del cel

La Seu viu la diada de Sant Jordi pendent del cel

Xavier Sala i Martín, Albert Villaró, Martí Gironell i Antoni Bassas, entre els autors més venuts. El temps ennuvolat i la coincidència en dilluns impedeixen igualar la gran afluència de l'any passat, en una jornada marcada per una major demanda de roses grogues
Sant Jordi a la Seu
23/04/2018 18:15

El passeig de Joan Brudieu ha centrat un any més la celebració de Sant Jordi a la Seu d'Urgell. En espera del balanç final, i tot i que hi ha hagut una bona afluència al llarg del dia, aquesta ha quedat per sota de la de l'any passat, que va marcar una de les millors diades a la capital alturgellenca gràcies al temps totalment assolellat i al fet que era diumenge. En aquest cas, la coincidència amb el primer dia laborable de la setmana i el cel ennuvolat han restat ambient a la jornada pel que fa al matí.

Tanmateix, al llarg del dia els urgellencs i urgellenques s'han apropat al Passeig per complir amb la tradició del llibre i la rosa. Els venedors han apuntat que durant les primeres hores les vendes no han estat com les de l'any passat i confien que al final del dia millori el balanç, tenint en compte que és dilluns. A la tarda hi ha hagut més afluència, malgrat que ha plogut de manera feble. L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha destacat el fet que fins a 38 parades s'han instal·lat al centre neuràlgic de la Seu, que s'ha omplert d'activitat de punta a punta. Batalla considera positiva aquesta concentració al Passeig perquè ofereix les mides ideals per gaudir d'un caliu semblant al que es viu al vial de referència de Sant Jordi, la Rambla de Barcelona, o a d'altres ciutats més grans que la Seu.

Pel que fa a les roses, aquest Sant Jordi ha estat marcat per un clar augment en la venda de les de color groc, com una manera més d'exigir l'alliberament dels polítics catalans empresonats o bé exiliats, si bé la gran majoria de gent s'ha seguit decantant, tal com marca la tradició, per la rosa vermella. En aquest sentit, des de Flors Rosamont apuntaven que hi havia alguns clients que han optat per adquirir dues roses: una vermella i una altra groga.

De fet, la situació política ha marcat també la diada i l'actual intervenció de l'Estat espanyol sobre Catalunya ha estat present en el contingut de moltes parades d'entitats i formacions polítiques, que han compartit espai amb col·lectius d'estudiants i amb artesans que oferien diferents productes relacionats amb el patró de Catalunya. L'apartat d'associacions ha comptat en aquesta ocasió amb un estand dels Jocs Special Olympics 2018, en què s'ha aprofitat per animar els vianants a inscriure's com a voluntaris per col·laborar amb l'esdeveniment. La UBSU també ha instal·lat estand propi enguany i ha aprofitat per presentar El Perfum de la Seu, l'olor que des d'ara identificarà el comerç local i que també estarà a la venda.

Pel que fa als llibres, i tot seguint la tendència dels darrers anys, des de les llibreries han subratllat que les vendes són molt repartides i que no es pot parlar d'un autor preferit indiscutible entre els lectors. Tot i això, els venedors han destacat que el primer que ha aconseguit esgotar exemplars a la Seu ha estat el professor d'economia Xavier Sala i Martín, amb el seu llibre Economia en colors, inspirat en el programa del mateix nom emès per TV3.

També han tingut bona sortida autors pirinencs com ara Albert Villaró (El sindicat de l'oblit), Josep Espunyes (Món rural. Mots que es perden), Ester Farran (No oblidis de mirar per la finestra) i el nou volum de Viatge universal pel Pirineu, de Joan Obiols. Tornant als títols d'àmbit general, d'altres llibres sol·licitats enguany són els de Martí Gironell (La força d'un destí), Antoni Bassas (Bon dia, són les vuit), Jordi Borràs (Dies que duraran anys), Joan-Lluís Lluís (Jo sóc aquell que va matar Franco), Javier Sierra (El fuego invisible) i Laia Vicens (Operació urnes).

Activitats per a tothom

Les activitats paral·leles de Sant Jordi han començat al matí amb les lectures en viu a la Biblioteca Sant Agustí. Primer, amb els alumnes de les escoles Albert Vives, La Salle i Pau Claris que han mostrat el resultat de les seves "desconstruccions" en base a la llegenda del cavaller i el drac. I després, amb la gent gran, que ha recitat poemes d'autors dels anys 60, 70 i 80 del segle XX. L'acte l'ha introduït la regidora de Gent Gran de la Seu, Montserrat Bonet, que ha dedicat un record per als padrins i padrines que ja no hi són i especialment per a Carme Cerqueda, per la tasca que va dur a terme en la vida social de la ciutat.

Més tard, l'envelat de l'Associació Llibre del Pirineu ha acollit la lectura de contes per als més menuts i un vermut literari amb la presència dels escriptors locals, que a la tarda han programat una signatura de llibres al mateix espai. També s'ha fet una lectura de textos de Manuel de Pedrolo.