Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La subhasta conjunta de fusta del Pirineu ven 14.000 m3 de 12 entitats locals

La subhasta conjunta de fusta del Pirineu ven 14.000 m3 de 12 entitats locals

La matèria s'ha adjudicat a cinc empreses forestals per valor de més de 120.000 euros. Amb aquesta acció, el Govern vol reactivar l'aprofitament dels boscos de titularitat pública
L'Alt Urgell des del coll de la Trava (Foto: Ignasi Cervera)
04/12/2015 11:05

Responsables del Departament d'Agricultura, representants del sector forestal, organitzacions de propietaris forestals privats, ajuntaments i empreses de transformació de fusta s'han reunit a Llavorsí per fer la segona subhasta de fusta conjunta de Catalunya. En total s'han subhastat 14.000 m3 de fusta provinents dels boscos de 12 entitats locals. S'ha adjudicat el 75% de de la matèria i ha permès recaptar 120.000 euros, que són importants per als pobles del Pirineu.

Aquesta és la segona vegada que es realitza una concentració de l'oferta fustera dels boscos públics d'aquestes dimensions a Catalunya i pretén dinamitzar la gestió del medi natural. Aquests treballs permetran la millora de més de 200 hectàrees, generen uns 30 llocs de treball directe i uns 300 d'indirectes. La venda dels lots s'ha realitzat ràpidament i amb interès per part de les empreses i s'ha demostrat que el canvi impulsat pel Departament d'Agricultura amb el sistema de concentració de l'oferta ha tingut un èxit clar.

Els treballs que es realitzaran per executar les subhastes venudes suposaran la regeneració de zones envellides, reducció de competència en zones molt espesses, reducció de càrregues de combustible, millora de diversitat i de condicions per a ús públic, així com afavoriment de la producció de bolets. A més de generar una activitat socioeconòmica molt necessària per a aquest territori.

Un dels eixos principals que porta a terme el Departament i que està planificat en el Pla general de política forestal 2014 és la mobilització de la gestió forestal per aconseguir que el 64% del país –la seva superfície forestal– surti de l'abandonament. En efecte, Catalunya presenta un dèficit de la gestió forestal i els propers anys ha d'activar els treballs de bosc per assolir nivells europeus, per millorar les seves condicions, la resistència al vent, la neu i el foc, produir matèries primeres naturals i renovables, així com energia, i també millorar l’acollida de la important població catalana que visita cada anys els boscos.

El Departament assegura totes aquestes millores amb un acurat seguiment dels treballs que realitzen empreses especialistes, per part dels seus enginyers forestals, i que comença pel senyalament de tots i cadascun dels arbres que es tallaran. No es realitza cap treball forestal dels avui posats en marxa si no ha de significar una millora del bosc. Amb el gran avantatge de no suposar cap despesa pública i representar uns ingressos per als poblets del Pirineu.

Aquest any el Departament d'Agricultura ha realitzat un esforç per a la dinamització dels aprofitaments forestals, especialment a l'àmbit de les forests de propietat pública, ja siguin d'entitats locals o de la mateixa Generalitat, que, en conjunt, ocupen una superfície aproximada de 485.000 ha i quasi un 20% de la superfície forestal de Catalunya. La Direcció General de Forests impulsa una sèrie de mesures per incrementar la gestió forestal, dinamitzant amb els seus tècnics la coordinació i l'actuació en les seves propietats i amb les entitats locals propietàries, i activant polítiques forestals de planificació i valorització dels serveis i productes provinents del bosc.

La coordinació amb les entitats locals propietàries s'ha consolidat amb la subscripció de 85 convenis de col·laboració amb ajuntaments i entitats municipals descentralitzades, que ja s'estan implementant. Les activitats de planificació, un cop aprovat el Pla general de política forestal de Catalunya el passat 2014, comporten l'actual redacció dels plans d'ordenació dels recursos forestals de l'Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central i Comarques de Girona. El proper any seran aprovats i això representarà una millor priorització, senyalament d'objectius i estratègies a cada territori.