Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La talla romànica de la Verge de les Esplugues de Conques tornarà a l'església 38 anys després

La talla romànica de la Verge de les Esplugues de Conques tornarà a l'església 38 anys després

Els veïns del poble l'han tingut amagada per protegir-la de robatoris
Reunió sobre la Verge de les Esplugues
05/02/2016 20:30

La Verge de les Esplugues de Conques, al Pallars Jussà, tornarà ben aviat a l'església del poble d'on no hi és des de fa 38 anys. Els veïns de Conques la van treure de l'església i la van amagar a les seves cases per protegir-la de possibles robatoris o espolis. El Bisbat d'Urgell, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i el veïnat, en una reunió mantinguda aquest divendres, han acordat reubicar-la en una capella de l'església, condicionada amb les mesures de seguretat necessàries.

Aquesta verge és una talla romànica (S. XII) de fusta policromada al tremp d'ou i aplicacions de plata colrada en algunes decoracions ornamentals. Entre els anys 1996-1999 va ser restaurada pel Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Un cop va retornar al poble, es va tornar a guardar en una casa.

Segons informa l'ACN, els veïns diuen que transcorregut cert temps, el veí encarregat de guardar la peça la passa a un altre veí i d'aquesta manera mai se sap qui la té. El secret solament el saben la persona que guarda la mare de déu i la persona que l'entrega. La imatge és provinent de l'ermita de les Esplugues, un indret que originàriament havia estat un poblat medieval.