Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La tardor ha estat plujosa i amb contrastos de temperatura a l'Alt Pirineu

La tardor ha estat plujosa i amb contrastos de temperatura a l'Alt Pirineu

El Servei Meteorològic assenyala que el termòmetre ha estat més amunt de l'habitual tret del final del mes passat, amb una baixada en picat. L'estació també va estar marcat per l'abundant precipitació del dia 2 de novembre
Riu Valira (03.11.15)
07/12/2015 19:00

La tardor de 2015 es pot qualificar de "seca i amb temperatures normals a gran part de Catalunya", segons les primeres dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No obstant això, i pel que fa a pluviometria, ha estat una estació plujosa a zones elevades del Pirineu i Prepirineu, a més a més de les comarques del Tarragonès, l'Alt Camp i el Baix Camp. I ha estat molt seca –amb precipitacions totals inferiors al 30% de la mitjana climàtica- en un sector molt reduït de Lleida, a cavall de les comarques de l'Urgell i el Pla d'Urgell.

Pel que fa a temperatures, la tardor ha estat especialment càlida a amplis sectors de la meitat est –especialment al prelitoral- i moderadament freda en algunes comarques de Ponent a causa de la presència de boira durant bona part del mes de novembre. Si es pren com a referència els valors de 15 sèries climàtiques històriques repartides pel país, la temperatura de la tardor ha estat "lleugerament freda" a les parts més elevades del Pirineu occidental, com també al Prepirineu central. Per contra, el novembre ha resultat "càlid arreu, i fins i tot molt càlid a les parts més elevades del país"; és a dir, a l'Alt Pirineu.

El setembre va ser normal o plujós a bona part de la meitat nord del país i a punts del litoral tarragoní, i fins i tot molt plujós al extrem nord de la costa Brava, el Baix Berguedà i la conca del riu Francolí, si bé va resultar sec a la resta de Catalunya, i fins i tot molt sec a àmplies zones de la depressió de l'Ebre. El novembre, de la seva banda, ha estat plujós a l'Alt Pirineu, com també al massís del Montseny i a la depressió central, i fins i tot "molt plujós" al Pallars Sobirà i al Ripollès, entre d'altres comarques. A això hi ha ajudat el temporal del passat 2 de novembre, que va deixar per exemple 141 l/m2 a Tuixent i 72 a la Seu, el registre més gran dels darrers anys en 24 hores. En canvi, el novembre ha estat sec al Prepirineu.