Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La UGT denuncia el tancament dels punts de guaita del Pont de Bar i el Pont de Suert

La UGT denuncia el tancament dels punts de guaita del Pont de Bar i el Pont de Suert

La no reobertura d'aquests espais de vigilància forestal se suma als que també s'han suprimit els darrers anys El sindicat adverteix que això complica la tasca de prevenció i detecció d'incendis
El Pont de Bar
18/06/2014 10:18

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS) del Departament d'Interior ha decidit aquest 2014 no activar els punts guaita de Collades del Pedró, al Pont de Bar, i del Pont de Suert. Aquests dos tancaments al Pirineu se sumen als tres que ja hi va haver l'any passat a la demarcació de Lleida i als quatre que Interior ha anat tancant progressivament des del 2009.

La UGT ha instat a ajuntaments, consells comarcals i entitats a enviar una petició al conseller Ramon Espadaler per exigir-ne la reobertura. Segons el sindicat, dels 85 punts de guaita existents anys enrere a tota Catalunya, actualment només en queden 50; és a dir, se n'ha reduït més del 40%. El sindicat qualifica d'"error greu" aquesta decisió, ja que "els guaites són el personal qualificat que porta a terme la tasca de vigilància de vital importància". Els representants laborals recorden que aquests professionals "avisen amb rapidesa, precisió i professionalitat de les columnes de fum en el seu inici, informant de les característiques que ajudaran a l'hora de planificar la seva extinció, per tal que no es converteixin en un gran incendi forestal".

La Generalitat ha justificat aquests tancaments per la racionalització de recursos econòmics. Un argument que rebutgen els sindicats, ja que "els guaites pertanyen a la categoria laboral amb el sou més baix de tota l'Administració" i "la despesa dels punts de guaita és molt menor que la que es genera indirectament en haver d'activar molts efectius de Bombers a cada trucada mòbil d'avís de ciutadans". En aquest sentit, asseguren que surt més cara la instal·lació i manteniment de càmeres automatitzades que, suposadament, haurien de millorar la tasca de vigilància.

Per això, la UGT creu imprescindible mantenir aquests punts i reobrir tots els que s'han tancat des del 2009.