Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La UGT reclama normalitzar la situació dels treballadors transfronterers

La UGT reclama normalitzar la situació dels treballadors transfronterers

Josep Maria Álvarez compara els problemes del col.lectiu amb els dels magribins al sud d'Andalusia Absència d'Andorra en la jornada de debat sindical i política de la Seu
Transfronterers - Públic jornada UGT
21/11/2009 17:08

El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha reclamat aquest dissabte a la Seu, en el transcurs de la jornada ‘Andorra i Espanya, una relació sociolaboral per resoldre’, que les administracions espanyola, catalana i andorrana normalitzin la situació dels treballadors transfronterers. Álvarez ha instat l’actual govern del Principat i de l’Estat espanyol a trobar una sortida al greuge que pateix el col.lectiu amb canvis legislatius a través del Congrés els Diputats, així com en el conveni laboral hispano-andorrà.

El líder sindical denuncia la situació dels treballadors comparant-la amb la dels magribins a Andalusia, "als quals els empresaris els exigien que anessin cada dia a treballar des del seu país per anar a collir el maduixot". I afegeix: “Cal no adormir-se i solucionar la realitat atípica de les persones que creuen cada dia la frontera del Principat, amb problemes sanitaris i laborals, entre d’altres”. “És per això que els Governs han d’incloure aquest tema en l’agenda social”, ha asseverat.

Tot i així, Álvarez lamenta el fet que “sembla que aquesta situació anòmala no preocupi ningú, només als mateixos treballadors afectats i als sindicats”. Alhora, ha subratllat que el col.lectiu afronta “situacions inacceptables” com els controls constants a la frontera per exigències de l’Agència Tributària. “Amb el frau fiscal que té Espanya valdria més que es dediquessin els esforços policials als estafadors, i no pas a les persones van a Andorra perquè han de guanyar un salari”, remarca.

Álvarez ha clos aquest dissabte, acompanyat de l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, la jornada sobre la problemàtica dels treballadors transfronterers, organitzada per la UGT. L'objectiu del debat era aportar possibles solucions a aquesta realitat de prop d'unes 2.600 persones que diàriament es traslladen a Andorra per anar-hi a treballar, majoritàriament des de la Seu. La proposta, però, no ha comptat finalment amb la presència de cap representant del Govern andorrà, tot i que inicialment s’havia confirmat l’assistència de la Ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, i posteriorment, la del secretari d’Estat, Jesús de Tena-Guillen Guerrero.

En relació amb l’absència andorrana, Josep Maria Álvarez, s’ha mostrat decebut per la manca d’interès del país veí i ha atribuït la plantada a l’aprovació recent del calendari laboral a Andorra sense l’aprovació dels sindicats. “Em dol perquè tenia, - i encara tinc-, moltes esperances en el nou govern, però esperem lleis laborals dirigides a millorar l’àmbit del treball al Principat, i farem pressió perquè així sigui i el cap de Govern, Jaume Bartumeu, compleixi els seus compromisos”, ha explicat.

El debat sobre els transfronterers s'ha iniciat a les 11 del matí i ha estat inaugurat per la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Seu, Teresa Casassas, i la secretària general d'UGT Terres de Lleida, Rosa Palau. La jornada ha seguit amb la intervenció del secretari general de la Unió sindical d'Andorra (UsdA), Gabriel Ubach. Posteriorment s’ha fet la taula-col•loqui moderada per la periodista Esther Jové en què hi ha pres part tres diputats al Congrés espanyol: Isabel López (PSC-PSOE), Carles Campuzano (CiU) i Joan Tardà (ERC).