Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La vacunació contra la COVID-19 arriba aquest dijous a les residències de la Seu d'Urgell

La vacunació contra la COVID-19 arriba aquest dijous a les residències de la Seu d'Urgell

Avui dimecres ja s'ha aplicat en centres de gent gran de Sort i Esterri d'Àneu, mentre que diumenge passat es va començar per la Pobla de Segur i el Pont de Suert. La residència del Sant Hospital és una de les quatre de l'Alt Pirineu i Aran on no hi hagut cap contagi
Conxita Nogués prepara les dosis del vaccí contra la COVID-19 a la Residència Àngel Serafí Casanovas de Sort (Foto: ACN)
30/12/2020 20:50

La primera fase de la campanya de vacunació contra la COVID-19 a arribarà aquest dijous, 31 de desembre, a la Seu d'Urgell. Concretament, es preveu injectar més d'un centenar de dosis a usuaris i personal de la Residència de la Fundació Sant Hospital.

Aquest centre urgellenc és un dels únics quatre de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran que mantenen la condició de "residència blanca"; és a dir, que no s'hi ha produït ni un sol contagi per coronavirus des de l'inici de la pandèmia el mes de març. En aquell moment, mitjançant un acord amb el Bisbat d'Urgell, els usuaris van ser traslladats a l'edifici del Seminari de la Seu, amb l'objectiu precisament de reduir-ne el risc de contagi i alhora guanyar espai per a hipotètics pacients COVID a l'edifici hospitalari.

Tanmateix, la presència de l'equip de vacunació aquest dijous s'aprofitarà per fer el mateix procés de vacunació als usuaris i professionals de la Llar de Sant Josep, que aquest mes ha superat un brot de coronavirus.

Les primeres 335 dosis ja han arribat a l'Alt Pirineu i Aran

La vacunació ha començat per aquests quatre complexos, i el primer on es va fer el procediment va ser la Residència Mare de Déu de Ribera de la Pobla de Segur, on es va distribuir 80 dosis. El mateix dia també se'n va repartir 50 al Pont de Suert. De les 335 dosis de vaccí que han arribat fins ara a l'Alt Pirineu i Aran, 195 ho van fer aquest dimarts, segons les dades facilitades pel Departament de Salut. Aquest dimecres s'ha continuat el procés amb 42 persones de la residència de Sort (malgrat que aquest centre no té la condició de residència blanca), dels quals 24 són usuaris i 38 més de la d'Esterri d'Àneu. En canvi, de moment no es farà la vacunació a la residència de Puigcerdà, pel fet que ara mateix està en situació "vermella" i es vol esperar a que se superi el brot que s'hi ha detectat.

Les dosis es conserven en una nevera i es transporten des d'un únic punt a tots els equipaments de gent gran de la regió sanitària. La coordinadora de la Unitat Mòbil de Vacunes de l'Alt Pirineu i Aran, Conxita Nogués, ha explicat a l'ACN que la distribució fins al lloc de vacunació es fa en equips formats per dos infermeres i un treballador administratiu. Nogués ha manifestat que aborden la campanya amb "il·lusió" i amb l'esperança de poder arribar "al màxim de gent el més aviat possible i poder acabar amb la pandèmia". En aquest sentit, ha dit que tot està funcionant sense incidents i que el personal està "molt satisfet de la feina ben feta".

El metge de la Residència Serafí Casanovas i director mèdic del Pallars Sobirà, Miquel Brecha, ha detallat que la campanya s'inicia a les residències denominades "blanques" i "verdes" perquè un dels objectius és que els seus possibles efectes secundaris no interfereixin amb els de la pròpia malaltia i també per ajudar a què les persones de risc tingui defenses per fer-hi front. Així, ha ressaltat la importància que té que aquestes també s'administrin als treballadors d'aquests equipaments, ja que ells poden ser la porta d'entrada del virus als centres.

Brecha ha assegurat que el vaccí és "eficaç" i hi ha afegit que desitja que es pugui haver administrat aviat al 70% de la població, tant a Catalunya com al món, per la "seguretat" i "tranquil·litat" que comportarà aquest fet. "Hem estat plorant, suplicant i pregant per a què tinguéssim la vacuna, el què no podem fer ara quan ens la donen és dir que no la volem, seria un contrasentit", ha afirmat.