Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Vedella dels Pirineus Catalans obté definitivament el segell de qualitat europeu

La Vedella dels Pirineus Catalans obté definitivament el segell de qualitat europeu

La Comissió Europea l'ha inclòs en l'exclusiu registre de productes amb Indicació Geogràfica Protegida
Vedella dels Pirineus Catalans
06/04/2016 18:40

La Comissió Europea ha registrat aquest dimecres la Vedella dels Pirineus Catalans com a Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la UE. Segons publica El Punt Avui, es tracta del segon producte de carn fresca de Catalunya que entra al registre, després del capó del Prat. Juntament amb la llonganissa de Vic, constitueixen els tres productes carnis catalans que hi ha al registre europeu.

El nom registrat és en català (Vedella dels Pirineus Catalans), castellà (Ternera de los Pirineos Catalanes) i francès (Rosée des Pyrénées Catalanes), ja que es tracta de la primera Indicació Geogràfica Protegida que inclou territori d’una banda i de l’altra dels Pirineus. És, a més, el quart producte transfronterer protegit arreu de la UE.

La zona de producció de la vedella és part dels Pirineus Catalans (tant d’Espanya com de França). Pel que fa a les característiques del producte, es tracta de carn de boví que prové de les races rústiques Bruna dels Pirineus, Aubrac o Gasconne, o bé de l'encreuament de mares d'aquestes mateixes races amb mascles de les races Charolaise, Limousine o Blonde d'Aquitaine, adaptades a la zona geogràfica de la IGP i encebades segons el mètode de producció tradicional a la zona.

Els vedells neixen a l’aire lliure als mateixos prats on pasten les seves mares, que són criades en règim extensiu. Així mateix, es crien amb la seva mare, com a mínim durant els primers quatre mesos de vida, alimentant-se a base de llet materna i de pastures fresques.

Tràmits des del 2000

L’any 2000, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va trametre a la Comissió Europea la sol·licitud de registre de l’IGP Vedella dels Pirineus Catalans o Ternera de los Pirineos Catalanes. La Comissió Europea va publicar aquesta sol·licitud l’any 2003 en el DOUE i en el període d’oposició el ministeri francès va realitzar una declaració d’oposició.

Després de diverses reunions entre representants dels ministeris d’Agricultura espanyol i francès, del DAR i d’associacions de productors de vedella dels dos costats dels Pirineus, es va acordar dur a terme una sol·licitud transfronterera conjunta espanyola i francesa de la IGP, amb alguns canvis consensuats per totes les parts implicades en el plec de condicions presentat inicialment.