Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Vedella dels Pirineus Catalans vol ser la primera IGP transfronterera

La Vedella dels Pirineus Catalans vol ser la primera IGP transfronterera

Presenten una nova sol.licitud a la UE per integrar el nord i el sud de Catalunya en una sola Indicació Protegida L'acord el pot facilitar l'apropament de posicions amb França, que el 2003 havia rebutjat la proposta
IGP Vedella dels Pirineus Catalans
23/10/2009 18:20

La Vedella dels Pirineus Catalans es vol convertir en la primera Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que trenca fronteres. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest divendres l’anunci pel qual es dóna publicitat a la sol•licitud d’aquest producte de qualitat per entrar al registre comunitari de Denominacions d’Origen Protegides.

Aquesta petició abasta tant la IGP que engloba les comarques de l’Alt Pirineu com les denominacions Ternera de los Pirineos Catalanes, Vedell des Pyrénées Catalanes i Rosée des Pyrénées Catalanes, les dues últimes corresponents a la Catalunya Nord.

A l’anunci s’annexa el document únic on es resumeixen els principals elements de la carn i es dóna un termini de dos mesos perquè qualsevol persona que consideri afectats els seus legítims drets o interessos pugui presentar les al•legacions.

L’any 2000, el Departament català d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va trametre a la Comissió Europea la sol•licitud de registre d’aquesta IGP. La Comissió Europea la va publicar l’any 2003 en el DOUE, però la proposta no va prosperar per culpa del recurs presentat pel Ministeri francès, que s’oposava a la proposta transfronterera.

Després de diverses reunions entre representants dels ministeris d’Agricultura espanyol i francès, del DAR i de les associacions de productors de vedella dels dos costats de la frontera, es va acordar dur a terme una sol•licitud conjunta espanyola i francesa, amb alguns canvis consensuats per totes les parts implicades en el plec de condicions presentat incialment.

En aquesta nova sol•licitud d’IGP es pretén ampliar el projecte d’inscripció de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans en el registre comunitari, de manera que es puguin incloure vedells tant del nord com del sud de Catalunya, i d’aquesta manera aconseguir la primera IGP transfronterera d’Europa.

A partir del termini de dos mesos es valoraran les possibles al•legacions, i si es considera que es compleixen els requisits per a la inscripció del producte en el registre comunitari de DOP i IGP, es publicarà al DOGC i BOE la decisió favorable del conseller de tramitar aquesta IGP a la Comissió Europea. Tot seguit s’enviarà aquesta resolució a la CE, juntament amb la documentació requerida.

Característiques de la IGP

La IGP Vedella dels Pirineus Catalans engloba carn de boví que prové de les races rústiques Bruna dels Pirineus, Aubrac o Gasconne, o bé de l'encreuament de mares d'aquestes races amb mascles de les races Charolaise, Limousine o Blonde d'Aquitaine, adaptades a la zona geogràfica de la IGP i encebades segons el mètode de producció tradicional a la zona.

Els vedells neixen a l'aire lliure als mateixos prats on pasten les seves mares, que són criades en règim extensiu. Es crien amb la seva mare com a mínim durant els primers quatre mesos de vida, alimentant-se a base de llet materna i de pastures fresques.