Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Viquipèdia incorpora imatges històriques a prop d'un centenar d'articles sobre l'Alt Pirineu i Aran

La Viquipèdia incorpora imatges històriques a prop d'un centenar d'articles sobre l'Alt Pirineu i Aran

L'associació Amical Wikimedia s'ha encarregat de publicar les fotos, provinents del fons de Memòria Digital de Catalunya. En termes globals s'ha posat a l'abast dels usuaris més de 21.000 instantànies d'entre 1880 i 1930
L'absis de la Catedral de la Seu a l'inici del segle XX (Foto: Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya)
20/08/2019 17:40

Prop d'un centenar d'articles de la Viquipèdia que fan referència a l'Alt Pirineu i Aran s'han il·lustrat recentment amb imatges històriques, d'entre els anys 1880 i 1930, procedents del domini públic de la Memòria Digital de Catalunya, gestionat pel departament de Cultura. Voluntaris de l'associació sense ànim de lucre Amical Wikimedia han dut a terme la publicació d'aquests materials multimèdia d'indrets geogràfics, edificis històrics i nuclis de població.

En termes globals, s'han bolcat un total de 21.666 imatges sobre diferents punts del país i d'arreu d'Europa. El projecte, liderat per Carles Paredes i Isidre Sunyé, s'ha fet en el marc de l'acord de col·laboració que l'entitat i la Generalitat van signar el 2018 per fomentar la divulgació de continguts d'aquest tipus.

L'Hospital de Sant Nicolau dels Pontells, l'estany Gento, l'església de Sant Miquèu de Vielha e Mijaran o Era Mòla de Baguergue són alguns dels articles de la Viquipèdia als quals s'han incorporat fotografies històriques que estaven emmagatzemades a la Memòria Digital de Catalunya. L'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran ha estat el que s'ha cobert d'una forma més exhaustiva a través d'un projecte que ha consistit en la càrrega massiva, classificació i revisió de milers de reproduccions de sobre placa de vidre.

Les imatges estan categoritzades per municipis, obres patrimonials i indrets geogràfics i també es poden trobar classificades per dècada i fotògraf. En la majoria de casos, s'han conservat les metadades de la Memòria Digital de Catalunya i, a més, els voluntaris també han esmenat errors en centenars de descripcions, que es remetran al repositori original.

D'altra banda, i gràcies a un concurs d'edició organitzat per la pròpia Amical Wikimedia, fins a una quinzena de participants han col·laborat en la tasca de distribuir i assignar aquestes imatges als articles corresponents de la Viquipèdia en català. En total, 663 fotografies han passat a il·lustrar articles que fins al moment estaven orfes d'imatges o que no disposaven d'una contextualització gràfica del passat.

Els participants també han complementat amb imatges fins a una cinquantena d'articles en castellà, anglès, francès, alemany, portuguès i cebuà. Amb la voluntat de facilitar la seva difusió entre altres versions idiomàtiques de la Viquipèdia, prop de 200 d'aquestes il·lustracions i les seves descripcions s'han introduït a la base de dades lliure Wikidata, a partir de la qual altres idiomes de d'aquesta enciclopèdia en línia les poden "absorbir" directament, juntament amb la informació que les acompanya.