Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Xarxa de Museus organitza una cinquantena d'activitats gratuïtes pel Dia Internacional dels Museus

La Xarxa de Museus organitza una cinquantena d'activitats gratuïtes pel Dia Internacional dels Museus

L'objectiu actual és promocionar-los com un espai no només d'exposició sinó també de trobada a nivell local. L'ens està format per les principals sales comarcals de la demarcació de Lleida, entre elles el Museu Diocesà d'Urgell
Presentació d'activitats del Dia Internacional dels Museus (Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran)
15/05/2019 17:50

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitza una cinquantena d’activitats gratuïtes per celebrar el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus, que es commemora 18 de maig. La intenció és "que tothom pugui descobrir aquests equipaments culturals i les seves col·leccions d’una manera diferent".

L’acció d’enguany té com a lema 'Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició'. Enllaçant-lo amb aquesta temàtica, es vol reflexionar sobre la tradició i el futur i debatre sobre "quina ha de ser la relació dels museus amb una societat amb un origen, ideologia i preferències cada cop més diverses, i com els espais museístics s’han d’adaptar a aquesta nova realitat".   

Quant a les activitats que acolliran els diferents equipaments culturals, enguany destaquen especialment les de música en viu i de recuperació de tradicions. El programa és molt variat i inclou exposicions, xerrades, conferències, concerts, concerts-degustació, visites teatralitzades, visites guiades, tallers, plantada de flors, una caminada nocturna, balls tradicionals, una nit amb contes i històries per als infants i projeccions, entre d’altres.

Concurs “Com t’agradaria que fossin els museus del futur?”

D’altra banda, la Xarxa de Museus organitza el concurs “Com t’agradaria que fossin els museus del futur?”, en què tothom podrà donar la seva visió sobre aquest tema per mitjà del hashtag #DIMtradicioifutur i podrà guanyar un passaport d’experiències per gaudir dels museus de la xarxa.

Jordi Abella, president de la Xarxa de Museus, ha afirmat que cal "reivindicar els museus no només com un espai per guardar col·leccions de peces artístiques o històriques, sinó també com a entitats de proximitat pensades per compartir amb el territori i la població local i per generar importants dinàmiques socials".

La presentació dels actes s'ha fet aquest dimarts a Cervera, on la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés, ha incidit també en el fet que "el paper dels museus en la societat està canviant". Alhora que es mantenen les funcions més clàssiques (conservar, investigar o bé exposar), es busquen altres maneres d’ensenyar les col·leccions "per crear relats nous, més significatius, per a les generacions futures i per a unes societats cada cop més diverses i riques". Els representants de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han explicat que aquesta associació vol fer possible "un diàleg entre cultures i tradicions pròpies i d’arreu del món, a fi d’esdevenir eixos culturals amb la voluntat de desenvolupar un paper actiu dintre de les comunitats".

L'alcalde de Cervera, Ramon Royes, alcalde de Cervera, qui ha aprofitat la presentació per demanar a la Diputació de Lleida i a la Generalitat de Catalunya que potenciïn el suport als museus i al món cultural en general. La presentació de les activitats ha tingut lloc a la Plaça de la Universitat de Cervera, perquè enguany la capital segarrenca ostenta el títol de Capital de la Cultura Catalana. 

A l'Alt Urgell, forma part de la XMTLA el Museu Diocesà d'Urgell, a la Seu. A la resta del Pirineu, també en són membres l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu), el Museu de la Conca Dellà (Isona) i el Musèu dera Val d'Aran (Vielha). Els altres components de la xarxa són el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu Comarcal de Cervera, el Museu de Guissona, el Museu de Lleida, el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega).