Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Xarxa de Suport Mutu i la CUP denuncien dificultats per accedir a un habitatge a la Seu

La Xarxa de Suport Mutu i la CUP denuncien dificultats per accedir a un habitatge a la Seu

La plataforma demana mesures “urgents” i també veu problemes en les peticions d'empadronament, i la formació cupaire presenta les seves propostes en aquest àmbit. L'Ajuntament defensa les gestions que estan fent per disposar de més pisos i les facilitats existents per fer tràmits municipals
La Xarxa de Suport Mutu i la CUP denuncien les dificultats d'accés a l'habitatge
03/08/2020 20:30

La Xarxa de Suport Mutu denuncia “dificultats” per accedir a un habitatge a la Seu d’Urgell i opina que l’Ajuntament urgellenc que no dóna “alternatives” a les persones que es troben en situacions de dificultat. En el mateix sentit, i amb relació a la polèmica veïnal per l'ocupació de pisos, creuen que s’està “criminalitzant“ aquestes persones i interpreten que aquesta situació és la que les porta en alguns casos a instal·lar-se il·legalment en habitatges aliens.

Diferents membres del col·lectiu han expressat la seva preocupació aquest dilluns a la tarda, acompanyats de responsables de la CUP de la Seu, que els han mostrat el seu suport. La plataforma cívica opina que calen accions per garantir aquest dret i que, si no arriben, s’ha de treballar per aconseguir solucions temporals per a les persones que es troben en situació "d’emergència” per evitar, afirmen, que aquesta gent "marxi" de la Seu.

La Xarxa de Suport Mutu també assegura que han detectat “dificultats“ per realitzar el tràmit d’empadronament, tot reconeixent així que algunes d'aquestes persones encara no han estat registrades amb anterioritat com a habitants de la Seu. Segons un comunicat de la plataforma, algun d'ells ho ha intentat "fins a dotze vegades sense èxit", si bé no especifiquen els motius pels quals se’ls hi ha denegat. Tan sols indiquen que se'ls demana "papers que no tenen". El col•lectiu vol que l’Ajuntament "faciliti" aquest tipus de tràmit, pel fet que és necessari per poder accedir a determinades prestacions socials i a “un habitatge digne”. Des del consistori, tanmateix, defensen que el tràmit per empadronar-se és molt senzill, sempre i quan es disposi dels documents imprescindibles per fer-ho. De fet, no s'exigeix ni tan sols un contracte de lloguer.

De la seva part, el regidor de la CUP Bernat Lavaquiol ha anotat les propostes del seu grup municipal “per garantir el dret a l’habitatge”. Concretament, Lavaquiol creu que cal realitzar un “pla del centre històric” per a l’adquisició de béns immobles abandonats, per reformar-los i utilitzar-los per a lloguer social. I per fer-ho, demana impulsar una ordenança contra els habitatges de grans tenidors o de bancs que estiguin buits; i que l’Ajuntament, mitjançant el dret de tanteig i retracte, adquireixi els habitatges provinents d’execucions hipotecàries. Per aconseguir-ho, proposen fer servir “totes les eines legals i de pressió popular”. La formació cupaire, alhora, veu necessària la creació d’una Regidoria d’Habitatge per “liderar i canalitzar la política en aquesta àrea”.

Pel que fa a les dificultats apuntades per l'XSM en els tràmits amb l’Ajuntament, la CUP exigeix “conèixer els protocols dels Serveis Socials per a casos extrems” i la creació d’un parc d’habitatge d’emergència. En el mateix sentit, la formació anticapitalista reclama a l’Ajuntament “que s’impliqui i busqui solucions per evitar que la gent hagi de marxar del municipi”. I demana que l’equip de  govern doni explicacions sobre els criteris que se segueixen per al tràmit administratiu d’empadronament.

Resposta de l'equip de govern

En resposta a aquestes afirmacions de la Xarxa de Suport Mutu i de la CUP, des de l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu, el vicealcalde Francesc Viaplana ha respost que ja estan treballant per buscar solucions i considera que "és una realitat que el mercat de l'habitatge al municipi està tensionat", però recorda que és en bona part "pel fet de tenir just al costat un mercat molt més tensionat com és el d'Andorra", on tant el lloguer com la compra són força més cars. Això fa que persones que treballen al Principat també busquin habitatge a la capital de l'Alt Urgell.

El consistori indica que ja tenen obertes diferents línies de treball, com ara arribar a acords amb propietaris per habilitar habitatges que no estan ocupats i que, amb les millores imprescindibles, puguin passar a ser de gestió municipal. El regidor d'Hisenda creu que d'aquesta manera es pot donar resposta a la demanda de pisos assequibles. Paral·lelament, s'està en contacte amb la Direcció General d'Habitatge de la Generalitat per buscar noves alternatives, una tasca que duu a terme el regidor d'Urbanisme, Joan Gurrera. Viaplana defensa que és una feina que actualment no és molt visible però que confien que doni resultats properament.

Pel que fa als tràmits d'empadronament, Francesc Viaplana ha negat que hi hagi dificultats i remarca que per a la gran majoria de gent sol ser un tràmit "senzill". A més a més, Viaplana ha recordat que actualment ni tan sols es demana disposar d'un domicili físic, un requisit que abans era necessari. En aquest sentit, el vicealcalde hi ha afegit que estan treballant per fer "encara més fàcil" el circuit intern a l'hora de fer possible aquesta gestió.

Mostrar formulari de contacte