Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Suport Mutu de l'Alt Urgell reclama novament ajuts per a desplaçaments sanitaris

Suport Mutu de l'Alt Urgell reclama novament ajuts per a desplaçaments sanitaris

El col·lectiu critica que el CAP i el CAPAU no els aporten solucions a la petició i creuen que això "impossibilita el dret a la salut". Els serveis mèdics i socials locals responen que és una petició que no és responsabilitat seva i que ja l'han tramès a Salut
03/08/2017 19:05

La Xarxa de Suport Mutu de l'Alt Urgell ha tornat a "exigir" aquest dijous que s'estableixi "el pagament dels desplaçaments sanitaris per a persones en situació econòmica precària". El col·lectiu considera que "si no es garanteixen aquests desplaçaments, de fet, s’està impossibilitant el dret a la salut", en referència als pacients de la comarca que per la seva patologia s'han de desplaçar a hospitals de ciutats com ara Lleida o Barcelona.

El col·lectiu ha fet referència específicament a la situació d'un dels seus membres, Yann Marais, que ha donat el seu punt de vista i ha explicat que recentment ha estat intervingut quirúrgicament a Lleida i que ha de fer visites de seguiment setmanal, per a les quals "no té garantit el transport sanitari malgrat tenir una situació econòmica precària".

Marais ha afirmat que "desprès d’aquests mesos de converses i reunions amb CAP i CAPAU per tal de trobar solucions per a les persones amb derivacions a les quals no es garanteix el transport sanitari, ambdues institucions han reconegut per escrit que en la majoria de casos no es garanteix el transport sanitari". El grup, alhora, valora com "el més greu" el fet "que no està previst que es garanteixi a curt i a mitjà termini". En la roda de premsa, a l'Ateneu Alt Urgell, el portaveu de s'ha mostrat els documents o cartes relatives a aquestes reunions i han avançat que volen dur a terme "noves accions" per tal d’"aconseguir que el dret a la salut esdevingui una realitat per tots els veïns i veïnes de la Seu i comarca".

En aquest sentit, la xarxa ha convocat per aquest dilluns vinent, a les 6 de la tarda a la plaça dels Oms, una concentració amb el lema 'El dret a la salut per a tothom'. A la roda de premsa també hi ha estat present el portaveu de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, Pau Lozano.

El CAP recorda que ja s'ha notificat la qüestió a Salut

Pel que fa a aquesta qüestió, des que es va fer pública, fonts del CAP i del CAPAU s'han mostrat sorpresos pel fet que s'adreci novament a ells aquesta petició, la qual Salut ja ha respost, i han recordat novament que l'exigència que fa la Xarxa de Suport Mutu és "una mesura sanitària d'àmbit general" i que, per tant, no ha correspondre solucionar-la a les administracions o serveis locals sinó al Departament de Salut, a nivell de tot Catalunya.

La directora del CAP de la Seu, la doctora Mercè Corbella, ha subratllat que "la prestació del transport sanitari no depèn de nosaltres, no hem tingut ni tenim cap partida per a aquesta finalitat", i que quan se'ls va fer arribar aquesta qüestió, ja es va adreçar la persona interessada cap a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, que és qui alhora ha fet la resposta per escrit. En aquest sentit, Corbella ha volgut deixar clar que no és el CAP, ni tampoc el CAPAU, qui ha fet les gestions i ha emès la resposta, sinó directament el Departament de Salut, que és a qui correspon. Per això, des del centre urgellenc no entenen que se'ls segueixi fent a ells i a d'altres institucions locals aquesta reclamació.

La metgessa urgellenca, d'altra banda, ha detallat que actualment des del Departament de Salut "ja es garanteix els desplaçaments sanitaris en els casos de tractaments de quimioteràpia, radioteràpia, diàlisi i transplantaments". Uns viatges que "és la conselleria qui els autoritza a la regió, i des dels CAP només es fa de gestors". Corbella, d'altra banda, matisa que "el criteri econòmic, per ell sol, no es considera com un motiu d'excepcionalitat", sinó que el que es prioritza és "la condició física o de discapacitat que tingui l'usuari, més que la causa econòmica". Sobre aquesta qüestió, la doctora creu que en aques cas concret "s'ha barrejat conceptes, i no es pot posar tot al mateix sac".

De la seva part, el treballador social de l'ABS, Toni Calvet, hi ha afegit que "tot el que és transport amb taxi està inclòs pel que fa a les malalties ja comentades anteriorment, com ara les oncològiques", i que "la resta de casos ja són més excepcionals i cal estudiar-los cas per cas". En tot cas, Calvet explica que "la Regió Sanitària dóna l'opció de posar un taxi per a les persones que necessiten fer aquests tractaments" i que no tenen cap més mitjà de transport, i a nivell local només envien la documentació "perquè ells aprovin o no aprovin el tractament".

Moció a l'Ajuntament de la Seu

Al darrer ple municipal, precisament, l'Ajuntament de la Seu va aprovar un text en el qual es dóna suport a la petició d'ajuts per a desplaçaments sanitaris obligatoris i a trametre la qüestió al Govern, en el marc d'una moció que reclamava revertir les retallades dels darrers anys i recuperar nivells d'inversió anteriors. El text va tirar endavant amb l'únic vot favorable del grup de Compromís, ja que l'equip de govern (PDeCAT) i ERC es van abstenir perquè Compromís rebutjava l'opció de poder votar per separat els punts de la moció, tenint en compte que els dos grups no estaven d'acord amb alguns dels altres punts.

Sobre aquesta qüestió, el tinent d'alcalde, Jesús Fierro, va mostrar el suport a que s'adreci al Govern aquesta petició d'ajuts al transport per salut, però va denunciar que Compromís l'havia englobat en una moció en la qual "s'insistia a xifrar en un 20% les retallades dels darrers anys al Sant Hospital", una dada que l'alcalde, Albert Batalla, va rebatre novament al mateix ple amb dades oficials. Fierro lamenta que, a diferència d'altres mocions presentades als plens, en aquest cas "el grup socialista va refusar que es poguessin votar els punts de la moció per separat", per la qual cosa els regidors del PDeCAT van optar per no votar-hi ni a favor ni en contra.

La mateixa decisió va prendre ERC. El seu portaveu, Francesc Viaplana, va justificar el posicionament "per no dificultar-ne l'aprovació" però alhora per deixar clar que estaven en contra que el grup que presentava la moció no acceptés votar-ne els punts per separat, ja que s'hi tractaven d'altres temes d'altres àmbits de la sanitat, aliens a la petició sobre el transport.

Per Compromís, Joan Barrera va exposar que "no és el mateix un hospital de muntanya com el de la Seu que un de Lleida o Barcelona, i mereix una atenció individualizada", per exemple "reduint tant com sigui possible les derivacions" per evitar que determinats pacients es vegin forçats a fer aquests desplaçaments de manera periòdica. Al plenari, celebrat el passat dia 17, hi va excusar la seva presència el regidor de la CUP, Pau Lozano.

  • Hospital Arnau de Vilanova de Lleida
  • Convocatòria de la Xarxa de Suport Mutu