Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'ACA demana a pescadors i piragüistes precaució per evitar l'expansió del musclo zebrat

L'ACA demana a pescadors i piragüistes precaució per evitar l'expansió del musclo zebrat

Aquest mol.lusc està considerat com una de les cent espècies invasores més perjudicials del planeta pel seu impacte ambiental i econòmic
Xerrada ACA
24/10/2007 12:10

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha sol.licitat la col.laboració de les entitats de pesca i els clubs esportius de piragüisme perquè vetllin per evitar la introducció del musclo zebrat a les aigües fluvials i els pantans del Pirineu. La tècnica de l’entitat pública del Departament de Medi Ambient, Beatriu Rodríguez Lavajos, va oferir dissabte passat, coincidint amb la Fira de Sant Ermengol, una conferència informativa sobre l’espècie invasora. Una trentena de persones van assistir a l’acte, organitzat pel Club de Caça i Pesca de l’Alt Urgell.

Rodríguez Lavajos es va mostrar satisfeta per la predisposició dels pescadors a col.laborar amb l’ACA i va subratllar que l’objectiu de la Generalitat és aturar el mol.lusc, considerat com una de les cent espècies invasores més perjudicials del planeta pel seu impacte ambiental i econòmic. Els experts coincideixen que el factor més probable d’expansió del mol.lusc és el transport de larves mitjançant el trasllat d’embarcacions, remolcs, vehicles i tot tipus d’equipament amb contacte amb l’aigua infestada. El trasllat d’aigua amb larves en el transport de peixos vius, per exemple en les repoblacions, també és un risc, així com el mateix flux de l’aigua fluvial.

L’Agència Calana de l’Aigua proposa algunes mesures per dificultar l’expansió de l’espècie, ja que “està a les mans d’aquells qui tenen contacte amb l’aigua poder evitar-ne la proliferació, tenint en compte que un cop s’instal.la l’espècie és molt difícil eradicar-la”. Segons va indicar la tècnic de la Generalitat, “el Segre és una àrea de risc i hi ha senyals preocupants sobre la possible afectació en zones fins ara lliures de l’espècie”. L’any passat es va detectar la presència de musclo zebrat al pantà d’Oliana, i aquest estiu s’han trobat larves a l’embassament de Rialb, al de Talarn i al de Sant Llorenç de Montgai.

La recomanació de l’ACA és evitar el moviment d’embarcacions i equipaments entre masses d’aigua. Si això no és possible, cal seguir algunes recomanacions senzilles de neteja i desinfecció que l’entitat especifica en un fulletó que es pt obtenir a través de les entitats de pesca o esportives, o a través d’Internet.

En embarcacions de motor els requeriments són, per exemple, fer una inspecció visual, especialment dels dipòsits o del motor, i deixar assecar l’embarcació abans de traslladar-la a una altra massa d’aigua. Pel que fa als piragüistes se’ls recomana retirar les restes de vegetació i assegurar-se que l’embarcació ha drenat bé l’aigua. Així mateix, se’ls demana que eixuguin l’interior de l’embarcació i la deixin assecar durant un mínim de 48 hores. Els aficionats a la pesca han de tenir en compte que cal suprimir el transport d’aigua procedent de masses afectades i extremar la precaució durant els moments de molta afluència, com ara els concursos de pesca.

L’Agència Catalana de l’Aigua compta amb la col.laboració de la Federació Catalana de Pesca esportiva, la Federació Catalana de Piragüisme i la de Motonàutica, entre d’altres, “que contribueixen a informar i difondre les mesures de prevenció”.