Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'ACA emet un informe desfavorable a la celebració del Doctor Music Festival a Escalarre

L'ACA emet un informe desfavorable a la celebració del Doctor Music Festival a Escalarre

La decisió respon a la denúncia formulada per les entitats conservacionistes Ipcena i Rius amb Vida. Tot i això, l'ens estableix deu dies per a les al·legacions, que la promotora ja ha anunciat que presentarà
Presentació del Doctor Music Festival 2019 (Foto: ACN)
08/02/2019 12:05

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha presentat una proposta de resolució que denega els permisos per a la celebració del Doctor Music Festival als prats d'Escalarre. Ara les parts disposen de deu dies per presentar al·legacions o, en el cas de la promotora, reformular el projecte abans que aquest s'enviï a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que és qui en té l'última paraula. La decisió, que posa en perill la possibilitat que el Pallars Sobirà torni a acollir el certamen, és fruit de la denúncia que havien presentat dues entitats conservacionistes, la lleidatana Ipcena i Rius amb Vida.

L'informe considera que la zona és de flux preferent i, per tant, vulnerable per a la seguretat de les persones davant de possibles inundacions. Fonts de Doctor Music ja han confirmat a l'ACN que examinaran la resolució de la Generalitat i faran els tràmits necessaris per adaptar-se a la normativa fixada per les administracions.

Els permisos per a la celebració del Doctor Music, que afecten als municipis de la Guingueta d'Àneu i Esterri d'Àneu, inclouen un període que va des del 25 de juny -data prevista per a l'inici del muntatge- fins al 15 de juliol, tot coincidint amb el tancament del festival. L'afectació dels terrenys és de 140 hectàrees, amb una afluència diària de 55.000 persones i 15.000 llocs d'aparcament.

La decisió es feia pública poques hores després que Ipcena i Rius fessin una roda de premsa en què exigien que l'ACA prengués una decisió immediata i que aquesta fos negativa, cosa que finalment ha passat. Els ecologistes sostenen que part de la zona escollida -que ja va acollir el festival els anys 1996, 1997 i 1998- "es troba en zona inundable" i que la promotora "no va presentar cap document d'al·legacions" durant el tràmit d'audiència després dels canvis sol·licitats per l'ACA a l'organització per garantir la seguretat dels assistents.

L'anunci també arribava poc després que la Generalitat també anunciés la paralització -igualment a instàncies dels dos grups ecologistes- de l'ampliació del canal d'aigües braves de Sort, que ha d'acollir aquest mes de juny per primera vegada els Mundials de Piragüisme Freestyle. Aquesta decisió ha provocat indignació per part dels veïns i una vuitantena d'habitants de Sort es van concentrar dimecres al costat de l'alcalde, Raimon Monterde, en el moment en què els Agents Rurals li lliuraven l'ordre.

Un cas que ve de lluny

La promotora Doctor Music va demanar a l'ACA el 26 de juliol del 2018 els permisos per impulsar la celebració del Festival en una zona propera al riu Noguera Pallaresa i els seus afluents. El 30 de novembre del 2018 el tècnic encarregat de la tramitació de l'expedient va emetre un informe desfavorable a l'actuació sol·licitada i va atorgar deu dies perquè la promotora i les parts interessades poguessin examinar l'expedient i presentar-hi al·legacions. Passats els tretze dies, la promotora va sol·licitar una pròrroga per poder presentar proves i l'ACA els ho va concedir. El 21 de desembre, però, havent superat els terminis i sense que Doctor Music presentes cap al·legació, es va dictar un informe desfavorable.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, de qui depèn l'ACA, argumenta que l'àmbit d'actuació del Festival es troba en zona d'influència del riu Noguera Pallaresa i quatre afluents. Part de les instal·lacions relacionades amb el festival com escenaris, carpes, algunes zones d'acampada i zones d'aparcaments es troben prop del riu, uns espais que haurien d'evitar l'acumulació de persones. Quant a la zona de bars i carpes, es preveu que se situessin prop del riu d'Unarre, on tampoc no es pot autoritzar activitats amb aglomeració de gent.