Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'AE Sedis Bàsquet ingressa el seu fons a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell

L'AE Sedis Bàsquet ingressa el seu fons a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell

El club fa una crida perquè qui tingui records vinculats al bàsquet de la Seu els cedeixi per documentar-los. El material inclou fotografies, samarretes, gravacions, actes dels partits i retalls de premsa, entre d'altres
16/01/2020 18:24

Tot coincidint amb el seu 50è aniversari, l'Associació Esportiva Sedis Bàsquet ha formalitzat l'ingrés del seu fons documental a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell. El lliurament dels documents s'ha fet aquest dijous al matí a la sala polivalent de l'equipament cultural, a la Seu d'Urgell, mitjançant la signatura de l'autorització per part del president del club urgellenc, Pere Porta, i el director de l'arxiu, Júlio Quílez.

El fons inclou tota mena de records que l'entitat ha acumulat al llarg d'aquest mig segle d'existència i que representa un dels testimonis més valuosos de la història del bàsquet als Pirineus. S'hi pot trobar documentació diversa, actes dels partits, fotografies, samarretes, banderins, gravacions i tota mena de material representatiu de l'evolució del club. L'objectiu de l'ingrés del fons és assegurar-ne la seva conservació i fer-lo accessible a tothom qui vulgui consultar-lo. Alhora, a través de l’arxiu comarcal es podrà preparar una exposició i un llibre per tal de fer la corresponent divulgació de la història del club i de la ciutat.

El material ingressat a l’arxiu passarà ara a ser revisat pels tècnics de l’Arxiu. S'ha avançat que consta principalment de fotografies, enregistraments audiovisuals, roba esportiva, actes, fitxes de jugadors, revistes, trofeus, retalls de premsa, convocatòries i altres materials relacionats amb el club i amb el bàsquet a la ciutat de la Seu d'Urgell.

Exposició i un llibre pel 50è aniversari

Pere Porta ha aprofitat l'acte per demanar a totes les persones vinculades amb el club que tinguin algun tipus de material valuós, que pugui ajudar a complementar la història de l’entitat, que es dirigeixin a l’arxiu comarcal -en qualsevol dia i hora d’obertura al públic- perquè puguin realitzar una còpia del material que tinguin a títol particular. D'aquesta manera, apunta, s'aconseguirà "de forma col·lectiva recuperar totes les peces d’aquest puzzle que són els 50 anys d’aquest club”.

Porta ha volgut agrair al Consell Comarcal de l’Alt Urgell, a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i de manera particular a l’Arxiu Comarcal la seva "especial atenció per recuperar la memòria col·lectiva d’aquesta ciutat a través d’un club esportiu com és el Sedis Bàsquet". També ha esmentat "la predisposició per fer la corresponent divulgació a través de l’exposició i d’un llibre que es preveuen pel mes de juny".

De la seva banda, Julio Quílez ha agraït al president del Sedis Bàsquet, en tant que representant de l’associació esportiva, la seva "contribució per conservar i compartir la història d’aquesta institució esportiva, que ja és indestriablement arrelada a la societat urgellenca". Quílez ha coincidit amb Porta a recordar "la necessitat de recuperar la memòria d’una forma més col·lectiva, atès que més enllà de l’activitat institucional de l’entitat, la vida d’una associació és el resultat de la suma d’experiències dels membres que l’integren". En el cas del Sedis Bàsquet, hi ha afegit que "després de mig segle d’existència, és absolutament transversal i intergeneracional".

A la presentació, el director de l'Arxiu Comarcal també ha destacat la necessitat de "recuperar amb urgència tot allò relacionat amb el patrimoni audiovisual –enregistraments d’àudio, vídeo, pel·lícules- amb independència del seu format i suport". Tant per una qüestió de "conservació i preservació a través de la seva digitalització" (es tracta d’una documentació molt susceptible a la degradació física i química dels seus components) com "també i de forma especial, per constituir un mitjà únic per a la captació de les emocions i les vivències inherents a la pràctica esportiva a través del moviment i de la veu".

Cessió temporal i reproducció de les aportacions

Pel que fa al procediment de col·laboració col·lectiva amb l’Arxiu Comarcal (aportació de documentació per part de particulars), Julio Quílez ha explicat que s’aplicarà, prioritàriament, el procediment de cessió temporal de la documentació a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell per a la seva reproducció, i quan s'acabi la transformació digital del material, es retornaran els originals i una còpia als titulars.

Finalment, en la línia del president del Club, l'Arxiu ha convidat tothom qu i hagi mantingut una relació directa o indirecta amb el Sedis Bàsquet a participar-hi amb la seva documentació, amb independència del seu volum. "La suma de moltes experiències, més que el volum en sí de la documentació, és el que realment permet transmetre a les generacions venidores l’essència, els valors, la identitat i la transcendència de l’entitat esportiva", ha conclòs Quílez.

  • Pere Porta i Julio Quílez presenten l'ingrés del fons de l'AE Sedis Bàsquet a l'Arxiu Comarcal
  • Una part dels documents ingressats pel Sedis Bàsquet a l'Arxiu de l'Alt Urgell