Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Aeroport de la Seu prepara l'establiment d'un heliport per a emergències

L'Aeroport de la Seu prepara l'establiment d'un heliport per a emergències

Pel que fa al retard en l'homologació del GPS, aquest setembre és previst que es faci el vol de validació. Tot i l'absència de línies comercials, la instal·lació segueix creixent en la resta d'activitats, com ara l'aerotaxi i vols específics
Una aeronau a l'Aeroport de la Seu (Foto: Rapid Solutions)
26/07/2019 18:30

L'Aeroport Andorra-la Seu comptarà properament amb un heliport H24 que permeti donar servei a les emergències del territori i, principalment, de la comarca de l'Alt Urgell. Aquest punt d'enlairament i aterratge, que ja tenen d'altres comarques de l'Alt Pirineu, ha de permetre per exemple el moviment d'helicòpters per al trasllat de ferits cap a hospitals de referència, també de nit.

Aquest és un dels temes que s'ha tractat a la Taula Estratègica de l'Aeroport, aquest divendres, dins de la qual els governs català i andorrà han refermat l'aposta per la pista urgellenca, malgrat la posada en marxa d'un projecte per a la hipotètica construcció d'un aeroport de nova planta dins de territori andorrà.

Pel que fa a la polèmica per la no homologació de l'aproximació amb GPS per part del Govern espanyol, a la reunió s'ha presentat el nou calendari de Regles de Vol Instrumental (IFR), que regulen el pilotatge d'aeronaus en condicions de visibilitat reduïda, acordat amb l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA). Segons el calendari, el vol de validació de la maniobra es realitzarà aquest setembre vinent. Seguidament "s'elaborarà l'estudi de seguretat i es validarà la documentació a la Comissió Interministerial entre Defensa i Foment (CIDEFO)".

La previsió és que el nou sistema IFR es pugui posar en marxa la primavera vinent, malgrat que fins ara ja acumula un munt de retards en les previsions que havia fet l'executiu estatal. En la mateixa línia, a la Taula Estratègica també s'ha tornat a reclamar que el Govern espanyol aprovi l'establiment d'un punt de control fronterer a l'aeroport, per tal de poder rebre vols de fora de l'Espai Schengen.

Tot i que a causa d'aquestes limitacions legals l'aeroport de la Seu segueix sense tenir una oferta de vols comercials regulars, la Taula ha destacat que la resta d'activitats de la infraestructura segueixen a bon ritme i en creixement. Han esmentat el cas de les operacions amb aerotaxi, que aquests primers sis mesos del 2019 han estat 20, quatre més que al mateix període del 2018, quan van ser 16. En el balanç d'aquest semestre també s'ha esmentat el lloguer de la instal·lació per a esdeveniments, la celebració de la quarta jornada de Portes Obertes al maig i l'arribada i sortida de la selecció francesa de futbol, per al partit que va jugar el mes passat contra Andorra.