Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Agència de Residus de Catalunya atorga més de 26.000 euros a l'Alt Pirineu i Aran per retirar 21 tones d'amiant

L'Agència de Residus de Catalunya atorga més de 26.000 euros a l'Alt Pirineu i Aran per retirar 21 tones d'amiant

Els ajuts ascendeixen a 1,2 MEUR arreu de Catalunya. Els treballs de descontaminació de Ràdio Andorra permeten extreure més de 7 metres cúbics del residu a l'antiga emissora
Retirada d'amiant a Ràdio Andorra (Foto: Govern Andorra)
10/08/2020 19:45

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha atorgat ajuts per valor d’1,2 MEUR corresponents a 317 peticions per a la retirada, en origen, de materials d'aïllament i de la construcció que continguin amiant. A l'Alt Pirineu i Aran es lliuraran 26.824 euros a 7 beneficiaris.

La finalitat de la subvenció és promoure i fomentar la retirada d’aquest tipus de residus i procurar que aquesta s'efectuï amb les òptimes condicions, per a contribuir a la millora ambiental i la minimització del risc que aquest material comporta per a la salut pública. Els ajuts que ha atorgat l’ARC, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, permetran la retirada de 1.012 tones d’amiant, 21 de les quals al territori pirinenc.

Els beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts són els propietaris de béns immobles que contenen elements d'amiant procedents de la construcció i que impulsen el seu desamiantatge, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns. Cal remarcar que la majoria de peticions que rebran aquest ajut, 219, corresponen a particulars i comunitats de persones propietàries.

Descontaminació a Ràdio Andorra

Pel que fa a la problemàtica de l'amiant, el director i la cap d’Àrea de Patrimoni Cultural d'Andorra, Xavier Llovera i Berna Garrallà, acompanyats del cap d’Àrea d’Edificació Pública, Carles Blasi, van visitar dijous passaat els treballs que s’estan duent a terme a l’edifici encampadà de Ràdio Andorra per descontaminar els materials que contenen amiant de l’antiga emissora. L’extracció del material permet deixar l’espai segur i lliure d’aquest contaminant, a la vegada que es respon a la necessitat de conservar el material de l’edifici d’interès museístic alliberant-lo del residu.

Les feines, que està previst que s’acabin a finals d’aquest mes, han servit per retirar 0,5 m3 d’amiant en juntes, cordills, llanes i paraments i 7 m3 d’amiant de materials i/o elements. De manera prèvia a l’extracció del material es va realitzar un estudi integral dels contaminants presents en les instal·lacions que va permetre detectar el residu a la planta baixa, primera i a la semisoterrada.

Per a realitzar els treballs de descontaminació, s’han construït 3 espais confinats amb pressió negativa, anomenats ‘bombolles’. Són estructures prefabricades in situ i a mida a les que s’han acoblat depressors d’aire per tal de mantenir una extracció d’aire constant. “Una infraestructura única arreu que ha permès extreure, de manera mil·limètrica, tot l’amiant que hi havia en els materials de l’edifici", han indicat des del Govern d'Andorra.

Els treballs concrets de la descontaminació es van iniciar el passat 17 de juny, fent el muntatge de la primera ‘bombolla’; la segona es va posar en marxa el dia 2 de juliol i, la tercera el dia 3 d’agost.