Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu aprova parcialment una moció sobre transparència en els ajuts a cooperació

L'Ajuntament de la Seu aprova parcialment una moció sobre transparència en els ajuts a cooperació

El ple va consensuar, amb transaccions, els punts en què Compromís demana més concreció en l'execució dels ajuts i en els comptes dels darrers anys. L'equip de govern va desestimar la proposta de "reprovar" la gestió de les anteriors legislatures
Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
22/10/2019 10:55

El ple de l’Ajuntament de la Seu ha aprovat parcialment una moció, presentada per Compromís, en què es demana una gestió transparent dels fons que el consistori destina a entitats de solidaritat i cooperació. Concretament, es va aprovar per unanimitat els punts 2, 3 i 5. Per contra, es va desestimar els punts els punts 1 i 4, amb 8 vots en contra de l’equip de govern (Junts i ERC) i 6 vots favorables del primer grup de l’oposició.

En nom de Compromís, Carlota Valls va justificar la presentació d’aquesta moció perquè “durant els anys de l’equip de govern anterior, en moltes reunions del Consell Municipal es va demanar a què es destinava els diners i la resposta era que no hi havia romanent, o que era insignificant”. El mes passat, quan Valls –ja com a regidora- va demanar que els números fossin clars, va constatar “amb estupor” que “només s’ha invertit el 30% dels diners pressupostats, i la resta anava a tresoreria”, per la qual cosa “no s’arriba ni de bon tros al 0,7% del pressupost”. Segons la regidora, “s’ha amagat aquesta informació als membres del Consell”, per la qual cosa creu que a partir d’ara “cal garantir la transparència en la gestió del 0,7%, tal com s’esmenta als estatuts del Consell”. En aquest sentit, a la presentación de la moció es va agrair el fet que el nou regidor de Solidaritat, Joan Gurrera, hagi facilitat aquestes dades.

Al punt, un dels que l’equip de govern va rebutjar, Compromís proposava “reprovar la manca de transparència i l’ocultació d’informació des de l’anterior equip de govern”. Pel que fa als punts 2, 3 i 5, que sí que van tirar endavant amb transaccions, es proposa “presentar els comptes detallats dels darrers 10 anys, i que hi quedi clar què es va pressupostar i què es va executar”, i concretar a què es destinaran”, com també garantir “una gestió clara”. Finalment, el punt 4, que va ser rebutjat, Compromís demanava “desestimar la proposta de modificació de l’equip de govern sobre els estatuts del Consell”.

El nou responsable municipal de Solidaritat i Cooperació, Joan Gurrera, va recordar que la gran majoria de regidors actuals de l’equip de govern no hi eren al govern, ni tampoc a la corporació municipal, la legislatura passada. Gurrera, tanmateix, va defensar que “no es pot dir que hi ha hagut mala gestió” perquè “sempre s’ha rebut bé les propostes de les entitats, s’han aprovat i s’han concedit les subvencions”. En aquest sentit, el regidor va remarcar que “els projectes s’han presentat públicament, i en això sempre hi ha hagut transparència”. Pel que fa a l’assoliment del 0,7%, va apuntar que el que s’havien trobat molts anys a l’anterior equip de govern és que “les peticions presentades per les ONG no arriben al 0,7% del total”, motiu pel qual no es cobria el 100% d’allò pressupostat inicialment.

Joan Gurrera conclou que “cal mirar endavant i a partir d’ara gestionar amb més detall i claredat”, i defensa que “el nou equip de govern ja ha demostrat “voluntat de fer les coses diferents, i aportar sempre la informació que es demani”. Pel que fa al punt 4 i a la proposta de modificació d’estatuts, va matisar que la seva idea és “ampliar les funcions del consell municipal, que està molt enfocat a projectes internacionals” i consideren que hauria de prestar més atenció a projectes locals.

Debat sobre els estatuts del Consell Municipal

Al final del debat, Carlota Valls es va ratificar en l’expressió de “mala gestió”, perquè creu que si l’anterior equip de govern hagués proposat a les entitats quantitats més altes per arribar al 0,7%, aquestes haurien presentat projectes per imports més elevats. Al respecte, Valls va detallar que quan demanaven una quantitat aproximada a demanar se’ls acostumava a dir uns 3.000 euros, i que “els primers anys del Consell de Solidaritat es deia clarament què no s’havia gastat i es decidia a què es destinava, amb projectes del Fons Català de Cooperació”. També va expressar la “preocupació” per “l’interès de l’equip de govern de modificar els estatuts”, perquè des de Compromís consideren que no cal canviar els ja existents.

Sobre aquest punt, Joan Gurrera va respondre que als ajuts “cada any hi apareix l’import ben clar, i també què s’ha acabat adjudicant”, per la qual cosa conclou que “sempre hi ha hagut transparència pel que fa als diners damunt la taula. Pel que fa als estatuts, Gurrera va apuntar que no es pot comparar la Seu amb una gran ciutat perquè aquí “no hi ha una estructura de voluntariat prou potent, i cal un canvi per evitar crear un nou òrgan”. Alhora, va recordar que actualment “el límit de les ONG és molt difús, perquè tant treballen en temes locals com internacionals” i “a més a més, ara hi ha molta gent de països del sud que ara són a casa nostra i els hem acabat donant assistència”.