Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu aprova un conveni per al pagament de la indemnització de La Gallinaire

L'Ajuntament de la Seu aprova un conveni per al pagament de la indemnització de La Gallinaire

L'acord estableix que les germanes Rovira Pagès rebran 711.821 euros en tres anualitats Progrés s'absté en la votació i vol que la Generalitat assumeixi el cost de la sentència
Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell - Setembre 2011
13/09/2011 17:27

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns al vespre en sessió plenària un conveni per pagar en tres anualitats la indemnització de 711.821,61 euros a les germanes Rovira Pagès per l'expropiació de la finca de la Gallinaire. La decisió, que respon a una sentència judicial, va comptar amb els vots favorables de l'equip de govern (CiU) i dels grups municipals del PP, ICV i ERC, mentre que el grup municipal del PSC-Progrés es va abstenir.

L'acord ratificat servirà per evitar que el pagament íntegre de la indemnització suposi "una greu afecció a la tresoreria de l'Ajuntament urgellenc". El conveni determina dur a terme el pagament fraccionat dels diners en tres anualitats, amb un import de 237.273,87 euros per any. L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, explica que així es farà front als pagaments que exigeix el jutge amb menys dificultats, "ja que la crisi econòmica també afecta el consistori”.

Batalla remarca que aquesta és "la darrera sentència d'un procés que es va iniciar l'any 1982". En aquest sentit, lamenta que l'Ajuntament de la Seu d'Urgell hagi hagut d'assumir "errors urbanístics i administratius dels anteriors equips de govern municipals”.

L'acord disposa que la primera part del pagament es farà efectiva en el moment de la signatura del conveni, mentre que les altres dues es pagaran, com a molt tard, en les dates del 31 de desembre de 2012 i del 31 de desembre de 2013, respectivament. A més, als imports citats se'ls aplicarà l'interès legal del diner. El conveni també indica que el càlcul dels interessos es farà a comptar des de la data de la primera sentència del Jutjat Contenciós Administratiu de Lleida, concretament el 28 de febrer de 2008.

Recordem que les germanes Maria i Maria del Roser Rovira Pagès van presentar a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell el 5 de novembre de 2004 una reclamació substitutòria de les previstes en la Llei d'Expropiació Forçosa, i que el jutjat contenciós administratiu de Lleida, el 28 de febre de 2008 va dictar sentència per la qual va fixar la indemnització de 856.052,29 euros. Més endavant, el 30 de juny de 2009, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar sentència estimant el recurs de l'Ajuntament de la Seu i va denegar el dret a la indemnització substitutòria. Posteriorment, com a conseqüència d'un incident de nul·litat d'actuacions, el mateix tribunal va dictar sentència estimant el recurs de les germanes Rovira Pagès i va fixar la indemnització substitutòria en 711.821,61 euros.

Aquesta ha estat la tercera i última sentència del procés de la Gallinaire que ha costat a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell prop de 3'6 milions d'euros.

Abstenció del PSC-Progrés

El grup municipal del PSC-Progrés a l’Ajuntament de La Seu va abstenir-se en la votació i va afirmar que cal reclamar el pagament a la Generalitat de Catalunya dels 711.000 € de la sentència del cas Gallinaire. Segons assenyala Progrés, d’aquesta manera l’Ajuntament no hauria de fer front al cost de la sentència que es va produir per un error en la publicació al diari oficial l’any 1998. L'administració catalana no va publicar correctament les modificacions urbanístiques que afectaven la zona expropiada.

Des de Progrés es lamenta que tot i que l’alcalde Batalla s'havia compromès a reclamar aquests diners al Govern de la Generalitat "no s'ha assolit cap resultat". D'altra banda, Progrés també assegura que ha reclamat en reiterades ocasions la necessitat d'encarregar un informe jurídic per analitzar si cal emprendre accions legals per reclamar el pagament dels 711.000 € per via judicial.

Així mateix, es lamenta que “l’alcalde Batalla ha estat més preocupat de treure rèdit polític del tema que no pas de defensar els interessos de l’Ajuntament de La Seu, tenint clar que no farà ni un pas que pugui perjudicar el govern de Generalitat”.

El grup de Progrés es va abstenir en la votació del convenir de pagament del plenari d’ahir de l’Ajuntament al entendre que l’alcalde ha incomplert tots els acords que s’havien pres per solucionar la qüestió, i la nul•la intenció del mateix de “plantar cara” al Govern de la Generalitat.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, remarca que tot i que s'han fet gestions en aquest sentit "no es pot desviar l'atenció i s'ha de complir la sentència". Segons comenta Fierro, una consulta a l'advocat que ha portat el cas i al gabinet Roca i Junyent descarta que es pugui reclamar a la Generalitat que assumeixi una part de culpa, ja que era el consistori qui havia de seguir el procés administratiu i detectar possibles errades.

El pagament

El pagament de la indemnització es durà a terme gràcies al tancament en positiu del pressupost del 2010. Així mateix, es treuran uns 100.000 euros d'un crèdit. Des de Progrés es va criticar que aquests diners es desviïn de la finalització de la plaça del Codina.

En relació amb aquesta qüestió, Fierro remarca els avantatges del crèdit ja contractat, a un euríbor molt més baix que l'actual, i assegura que la urbanització d'aquest espai públic continuarà estant en el programa d'obres de l'equip de govern.