Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu comença a identificar defecacions de gos al carrer mitjançant l'ADN

L'Ajuntament de la Seu comença a identificar defecacions de gos al carrer mitjançant l'ADN

Des d'ara el consistori pot sancionar els propietaris, tant si han deixat les caques a l'espai públic com si no han facilitat la mostra d'ADN de la mascota. La campanya també ha servit per actualitzar el cens caní de la ciutat
Inici de les identificacions de caques de gos a la Seu
16/04/2019 18:55

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell han iniciat aquest dimarts la recollida de mostres de defecacions de gos que es troben en plena via pública, amb l’objectiu d’identificar l’ADN de les mascotes dels propietaris incívics i sancionar-los. L'inici d'aquesta mesura culmina el procés dut a terme els darrers mesos per identificar tots els gossos de la ciutat i, si s'escau, sancionar els propietaris. En aquest sentit, des d'ara els amos que no hagin fet voluntàriament el tràmit de facilitar l'ADN poden ser igualment sancionats i obligats a fer l'extracció de sang.

La primera acció s’ha dut a terme als parterres de la plaça del Camp del Codina i als carrers de la vora, una zona de lleure familiar en la qual operari municipal de Medi Ambient ha recollit mostres de diferents femtes per a ser analitzades i saber el nom del propietari de l’animal. Paral·lelament, un agent de la Policia Municipal ha fotografiat la zona on es trobaven aquests excrements per incloure-les a l’expedient sancionador que s’iniciarà contra l'amo.

La nova ordenança municipal de tinença i protecció d’animals contempla que les sancions per no recollir les defecacions canines van de les greus (de 500 a 1.000€ de multa), si es troba en la via pública o en parcs i jardins, a les molt greus (de 1.000 a 2.000€ de multa) si les femtes es troben en zones de joc infantil, espais on està totalment prohibida la presència de gossos. Des de l’Ajuntament s’afirma que “la recollida de mostres de femtes de gossos serà una acció contínua que s’anirà realitzant de manera permanent, amb l’objectiu de garantir que la Seu d’Urgell sempre gaudeixi d’un bon estat de neteja i conservació dels seus carrers i espais públics”.

Campanya d'identificació fins al 30 d'abril

El juliol de l'any passat es va iniciar la campanya ‘Ara les caques de gos ja tenen propietari’ per fer front al problema de les defecacions canines a la ciutat. Durant 9 mesos s'ha fet 823 extraccions de sang, fet que representa el 62% dels gossos censats al municipi.

Amb l’objectiu de reduir la presència de defecacions de gossos a la ciutat, i alhora millorar la convivència i neteja de l’espai públic, des de l‘Ajuntament de la Seu d’Urgell "s’han posat durant tots aquests mesos les màximes facilitats per tal que ens els propietaris poguessin facilitar voluntàriament i gratuïta l’ADN dels seus animals". Es volia demostrar així que la campanya no té "cap afany recaptatori". Per facilitar encara més el tràmit, la Junta de Govern Local del passat dia 1 d’abril va acordar ampliar el termini per facilitar l’ADN fins al 30 d’abril, si bé des de l'1 de gener passat el cost econòmic de l’extracció de sang jaés a càrrec del propietari.

A partir  de l’1 de maig, als propietaris de gossos no ho hagin fet, se’ls obrirà d’ofici un expedient sancionador. Des del passat dia 1 d’abril la Policia Municipal ja identifica gossos a la via pública que encara no hagin facilitat l’ADN, ja pot sancionar al seus propietaris. El fet de no facilitar l’ADN està tipificat com a infracció amb sancions de fins a 300€.

Renovació del cens caní

La campanya d’identificació de gossos a través del seu ADN també està servint per poder disposar d’una base de dades actualitzada del Registre Censal d’Animals de Companyia del municipi. Així, la campanya ha comportat la baixa de 308 mascotes que constaven encara a la base de dades, però que en l’actualitat ja no estan vives o bé resideixen en un altre municipi. A més, s’han incorporat al cens 279 noves altes.

En aquesta línia també va la campanya que s’iniciarà els propers dies per donar de baixa del cens caní els gossos que encara es troben inscrits i que, segons hi consta, ja tenen més de 20 anys.