Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova un paquet de mesures de suport a famílies i empreses per valor d'1,1 milions d'euros

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova un paquet de mesures de suport a famílies i empreses per valor d'1,1 milions d'euros

El pla ha estat consensuat per l'equip de govern (Junts i ERC) i Compromís. L'objectiu és facilitar l'activitat econòmica i ajudar persones afectades per atur, ERTO o d'altres limitacions econòmiques per la crisi del coronavirus. La CUP s'absté en considerar que no s'ha valorat les seves propostes
11/05/2020 19:55

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns, per àmplia majoria, el paquet extraordinari de mesures econòmiques de suport per a famílies i empreses amb l’objectiu de reduir l’impacte que ha provocat la crisi sanitària de la COVID-19 a la ciutat, amb un import econòmic de gairebé 1.100.000 euros. La mesura excepcional, que vol donar una resposta ràpida a les necessitats sorgides de la situació actual a la ciutat, havia estat consensuada prèviament per l'equip de govern (Junts i ERC) i el principal grup de l'oposició (Compromís), que per a aquesta votació han sumat 14 vots favorables dels 16 regidors que han participat al plenari, que per segon mes consecutiu s'ha fet de forma telemàtica, precisament a causa de les restriccions causades per la prevenció del coronavirus. Un dels regidors no hi ha pogut participar per problemes de connexió. Els 2 regidors de la CUP s'han abstingut.

Poc abans del ple, al migdia, l'alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega; el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, i el portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, han donat a conèixer el document, que segons ha manifestat Fàbrega "és fruit de les reunions i converses que des del primer dia de la pandèmia s’han anat fent de manera periòdica entre l’equip de govern  i els grups municipals per valorar la situació i les mesures a aplicar per intentar minimitzar els danys, que són molt importants, tant a nivell sanitari com social i econòmic”.

L’alcalde urgellenc ha explicat que, entre les propostes rebudes per part dels dos grups de l’oposició (Compromís i CUP) i tot el treball de l’equip de govern, “s’ha preparat un paquet important de mesures", que s’ha pogut consensuar amb el primer grup de l'oposició. Fàbrega, per aquest motiu, ha volgut agrair la bona voluntat de col·laboració demostrada des del principi per part de Compromís, perquè “en aquests moments tan difícils és d’agrair l’actitud per part de tots per buscar un consens que entenem que beneficia tots els nostres veïns i veïnes de la Seu d’Urgell”. 

El batlle de la Seu ha explicat que aquestes mesures s’estructuren en dos grans eixos:  suport a les famílies i suport a les empreses, autònoms i activitats. L’objectiu d’aquestes mesures, i de la consignació pressupostària que va associada, és també "doble”. D'una part, es vol aconseguir pal·liar les dificultats econòmiques de les famílies que han vist minvats els seus recursos, ja sigui perquè han perdut la feina, han patit un ERTO o bé han hagut de tancar el seu negoci amb motiu de l’aturada de l’activitat econòmica durant el període d’alarma sanitària. Per això, es vol ajudar a fer front a les despeses derivades de les seves necessitats bàsiques (habitatge, alimentació i subministraments).

D’altra banda, l’Ajuntament vol donar un suport a les empreses, autònoms i activitats del municipi que s’han vist obligades a cessar la seva activitat pel Reial Decret 463/2020 de 14 de març, i també a aquelles que no es trobin en aquesta situació però hagin disminuït els seus ingressos a conseqüència de l’aturada forçada per l’estat d’alarma. En aquest cas, l’objectiu és ajudar que l’empresa pugui continuar amb la seva activitat i evitar-ne així la desaparició.

Potenciar la Seu com a destí sostenible, segur i de teletreball

Jordi Fàbrega també ha ressaltat que atès que els hàbits de consum de la demanda, els sistemes organitzatius de treball i l’activitat turística canviaran, a causa de l’impacte de la pandèmia de la Covid-19, “aquestes mesures també pretenen adaptar la Seu d’Urgell a aquesta nova realitat socioeconòmica i aconseguir situar-la com un entorn segur i saludable per atreure professionals que puguin exercir la seva activitat laboral d’acord amb les possibilitat que ofereix el teletreball”. Alhora, les presents mesures també es dirigeixen al foment del turisme sostenible i al comerç de productes de proximitat i kilòmetre zero.

Gairebé el 7% del pressupost municipal

De la seva part, Francesc Viaplana ha desgranat una per una les mesures econòmiques pactades per donar suport tant a les famílies urgellenques com a les empreses de la nostra ciutat. Viaplana ha volgut remarcar l’import econòmic que s’hi destinarà: “Representa un esforç molt important per part de l’Ajuntament, gairebé 1,1M€, el 7% del pressupost municipal”.

Tal i com ha explicat Viaplana, aquesta quantitat d'1.100.000€ surt de:

 • La utilització de bona part del romanent de tresoreria de l’exercici 2019: 465.000 €
 • Amb recursos propis de l’Ajuntament resultants de derivar despeses d’altres partides que es veuran reduïdes o suspeses: 244.000 €
 • També té en compte la pèrdua d’ingressos de l’Ajuntament per tots aquells tributs o taxes que no es repercutiran, bé a les famílies o bé a les empreses, autònoms i activitats: 300.000 €
 • Aportacions econòmiques aprovades per la Diputació de Lleida: 174.000€ (100.000 es rebien altres anys per pagar despesa corrent).

De les diverses mesures que es portaran a terme, cal destacar quatre paquets econòmics:

 •  300.000 € per a una subvenció extraordinària per a pal·liar els efectes econòmics de la COVID19 per aquelles empreses obligades a cessar la seva activitat pel RD 463/2020 de 14 de març o que aquelles que no estiguin en aquesta situació però hagin disminuït els seu ingressos a conseqüència de la mateixa.
 • 250.000 € per a reforç econòmic extraordinari al Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU) per atendre les necessitats bàsiques de la població que hagin entrat en situació de vulnerabilitat a causa de les repercussions econòmiques de la COVID19 i a aquelles que la seva situació de vulnerabilitat s’ha vist agreujada pels mateixos motius (centre de distribució d’aliments, subministraments, lloguers...) durant tot aquest 2020.
 • 200.000 € d'ajut a les persones empadronades a la Seu que s’hagin quedat a l’atur o hagin patir un ERTO amb motiu de la crisi de la COVID19 a partir del 14 de març de 2020, amb una targeta moneder per a gastar als comerços i empreses de la Seu durant l’any 2020. L’objectiu és doble: ajudar a aquelles famílies que per atur o ERTO veuen minvats els seus ingressos i que aquests diners repercuteixin en els negocis de la Seu, que han vist frenada la seva activitat tot aquest temps.
 • 300.000 € que l'Ajuntament deixarà d’ingressar en les diferents taxes, quotes, llicències, ICIO i zona blava, entre d’altres, i per tant, és estalvi directe de particulars i empreses que no ho han de pagar o que paguen menys.
 • La resta es distribueix en moltes altres mesures, de menys impacte econòmic, però també importants, com són les negociacions amb el Govern d’Andorra per incloure els treballadors fronterers en la llei que regula els ERTO al Principat i també en l’estudi serològic de la Covid-19 que s’està duent a terme; o bé la compra d’Equips de Protecció Individual (EPI) per a les empreses de la Seu. 

Ajudes a fronterers

Finalment, el portaveu del grup municipal de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, ha volgut “agrair públicament a l’alcalde de la Seu i al vicealcalde, com també als seus respectius grups municipals (Junts per la Seu i ERC) i als tècnics municipals, haver fet possible aquest important acord”. Ordeig ha remarcat que el pacte ha estat possible "perquè totes les parts implicades han cedit" i perquè “hem parlat des del primer dia d’aquesta crisi". Per això, el representant de CxSeu ha expressat que estan "contents per haver aconseguit aquests mesures i alhora esperançats per veure la solidaritat que ha sorgit per fer front a aquesta situació”.

Ordeig hi ha afegut que “aquest acord que s’ha assolit amb l’equip de govern de l’Ajuntament també ens permetrà fer una reflexió, des de la unitat, sobre de les conseqüències econòmiques i socials i sobre quin model de ciutat necessita la Seu”.

El portaveu de Compromís s’ha mostrat satisfet del pacte i ha posat exemples de la negociació entre els grups municipals com és la inclusió de les ajudes a fronterers que ara es quedin a l'atur i sense dret a cap tipus de prestació. Els treballadors que es vegin afectats per aquesta situació rebran 400 euros per part de l'Ajuntament a través de les targetes moneder.

Ordeig també ha explicat que es crearà una comissió de seguiment, formada per regidors i regidores de Junts per la Seu, ERC i Compromís, que vetllarà per l’aplicació "de totes i cadascuna d’aquestes mesures econòmiques" de suport a famílies i empreses.

Valoració de la CUP

En el transcurs del debat al ple, la CUP ha justificat l'abstenció perquè no considera que el pla hagi estat consensuat. En nom del grup municipal, Bernat Lavaquiol ha afirmat que "l'equip de govern no ha fet un esforç per debatre" les seves aportacions i ha negat que aquestes propostes fossin "esbojarrades i no aplicables", perquè assegura que algunes d'elles "van ser molt ben rebudes per l'UBSU". Lavaquiol creu que l'aprovació de les mesures "va molt tard" perquè "fa dos mesos que estem en estat d’alarma i que els comerços no poden obrir", i augura que "ajuts de mil euros no ajudaran empreses que perdin la seva feina". Alhora, considera "paternalista" voler "garantir que els propietaris de pisos segueixin cobrant a final de mes", i creu que les propostes són a curt termini i no analitzen "l'arrel del problema" i com s'ha arribat fins a aquí". 

Entre les propostes que havia plantejat la CUP, el regidor ha recordat les d'exigir a l'Estat que reguli el preu del lloguer i que l’Església pagui IBI pel seu patrimoni, perquè creu que així no caldria que fessin accions de caritat. També han demanat que es faci una "crida als propietaris perquè mirin d’ajustar els preus dels lloguers de locals comercials, per donar un marc d’estabilitat", en comptes d'impulsar ajuts al lloguer que, afirma, "són una despesa important per a l’ajuntament".

Bernat Lavaquiol reivindica que no es pot permetre "que la crisi la pagui la classe treballadora" i, en aquest sentit, considera que "l'ajornament del pagament de les taxes genera un deute a famílies i empreses". La CUP també demana oferir assessorament a treballadors i autònoms afectats per la situació actual i exoneracions en el pagament de taxes de l'aigua i de les escombraries. Pel que fa a la targeta moneder, volien que fos una ajuda "universal", per a tota la població, i que es transformés en una "moneda social". Entre les propostes de la formació cupaire també hi havia "cobrir el teixit econòmic no regulat" i que l'ampliació de terrasses es faci "en carrers motoritzats", com també crear més zones per a vianants.

D'altres idees a les quals s'ha referit Lavaquiol són la creació d'una plataforma local de venda en línia que potenciï els productors locals, i que la campanya de turisme inclogui la proposta d'afavorir la mobilitat entre comarques del Pirineu i les bones connexions entre pobles i valls. D'altra banda, la CUP creu que la mesura de cedir el 30% de les dietes dels regidors és "de cara a la galeria", i conclou que "s’ha perdut una oportunitat d’or per fer política valenta de veritat".

Mesures "urgents"

Pel que fa a aquesta valoració, en nom de l'equip de govern, la regidora de Promoció de la Ciutat, Mireia Font, ha respost que la CUP ha portat a aquest debat qüestions que s'escapen de l'objectiu principal actual, que és ajudar de manera urgent. Pel que fa als propietaris de locals, Font ha recordat que aquests "també han hagut de tancar o han deixat de cobrar" i que "tenir un local no vol dir que tinguis la vida arreglada". Alhora, ha recordat que des de l'inici de la crisi sanitària l'Ajuntament ja ha estat oferint assessorament a autònoms, empreses i treballadors sempre que se li ha demanat, i que aquest servei es pot ampliar si es troba convenient. D'altra banda, la regidora ha defensat que en el document "està tot molt ben explicat" i que "se n’ha fet una bona difusió a totes les parts implicades", entre les quals també hi ha l'UBSU, Menja't l'Alt Urgell, els veïns i comerciants del Casc Antic, l'Associació d'Empresaris i l'Associació d'Hostaleria. Amb relació a propostes com ara crear una empresa de distribució local o fomentar el turisme entre comarques properes, Mireia Font ha dit que el fet que no s'aprovi avui no vol dir que es descarti, perquè ara caldrà seguir treballant en aquestes i d'altres propostes.

De la seva part, pel grup de Compromís, Òscar Ordeig ha defensat que és "evident" que aquests ajuts "no resoldran totes les dificultats, però que "poden ser un pas endavant per a empreses i famílies de la Seu" i que les targetes moneder "incentivaran el consum local". Ordeig conclou que "està molt bé repensar el model econòmic, però ara el que calia és que la gent pugui pagar factures bàsiques i agilitzar al màxim els procediments administratius", i creu que la intervenció de la CUP d’un to "demagògic", perquè en aquests dos mesos tots els grups han tingut temps d'aportar les seves propostes, però al final calia tancar el document per "aportar solucions i intentar cedir tots de la nostra part", cosa que considera que han sabut fer tant el seu grup com l'equip de govern, tot recordant que en altres ocasions aquests grups han tingut enfrontaments molt explícits però ara han sabut arribar a un acord pel bé de la ciutat. Ordeig hi ha afegit que cal també "tenir present que hi ha una majoria i una minoria". I en relació a les mesures de cessió de dietes dels regidors, ha respost a la CUP que "cal ser una mica més rigorós en analitzar conductes dels altres i no fer-ho de les pròpies", en al·lusió al fet que en anteriors ocasions la formació cupaire ha publicitat el fet de cedir les seves retribucions municipals.

Al final del ple, i amb un punt incorporat a última hora, s'ha aprovat el document marc d'aquest conjunt d'ajudes, novament amb 14 vots favorables (Junts, ERC i Compromís) i 2 abstencions, del grup de la CUP.

 • Presentació del paquet d'ajudes a famílies i empreses acordat per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
 • Ple telemàtic a l'Ajuntament de la Seu