Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell veu "coherent" entrar a la fase 1 de la desescalada a partir de dilluns vinent

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell veu "coherent" entrar a la fase 1 de la desescalada a partir de dilluns vinent

Jordi Fàbrega considera que la ciutat està preparada per a la nova etapa i la Unió de Botiguers també ha rebut la proposta del Govern amb satisfacció. El consistori avança que bars i restaurants podran doblar l'espai de terrassa si les dimensions del seu carrer ho permeten
La Seu d'Urgell (Foto: arxiu)
07/05/2020 14:30

L'alcalde de la Seu d'Urgell i president de la Fundació Sant Hospital (FSH), Jordi Fàbrega, veu "coherent" la petició del Govern perquè la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran entri aquest dilluns vinent, dia 11, a la Fase 1 del pla de desescalada programat per l'executiu espanyol. La Generalitat també inclou en aquesta petició les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, les regions menys afectades pel coronavirus fins ara Catalunya.

Consultat per l'ACN, Fàbrega ha manifestat que des de la capital de l'Alt Urgell se senten "preparats" tant en termes epidemiològics com des del punt de vista de la mobilitat que això comporta. Alhora, el metge urgellenc subratlla que a nivell mèdic els genera "tranquil·litat", a l'hora d'entrar en aquesta fase, el fet que de moment no s'apliqui aquest canvi de fase als àmbits territorials de Lleida, la Catalunya Central, Barcelona, Àrea Metropolitana (Nord i Sud) i Girona, que són les àrees on hi està havent més contagis i morts per habitant; i també, en alguns casos, les de més densitat de població i més mobilitat del país.

Mantenir les franges horàries i la protecció si se surt al carrer

Tot i això, des de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell recorden que, tal com fins ara la ciutadania "ho ha fet molt bé", ara encara caldrà més "responsabilitat i precaució". En aquest sentit, Fàbrega subratlla que es mantindran les franges horàries. Dins d'aquestes limitacions, de les 10 a les 12 del matí i de les 7 a les 8 del vespre "només" poden sortir gent gran i persones vulnerables, i per tant en aquestes hores no pot sortir la resta de la població, per evitar posar en perill els padrins i padrines. A més a més, tothom haurà de seguir mantenint el distanciament social, la higiene de mans i l'ús de mascaretes i elements de protecció adients.

Quant als esportistes federats i d'alt nivell, l'alcalde de la capital alturgellenca ha dit que en la fase 1 es preveu la reobertura dels centres de tecnificació, com ara el de piragüisme que està situat al Parc del Segre. En aquest sentit, ha explicat que entre ells hauran de guardar una distància de seguretat i que, de moment, no podran fer servir el vestuari.

El paquet d'ajudes, pràcticament a punt

Pel que fa a l'àmbit de la restauració, l'alcalde de la Seu ha recordat que ja s'està acabant de definir un paquet d'ajudes destinat a totes les persones que s'han vist afectades per la crisi sanitària. L'objectiu de l'Ajuntament és aprovar-lo ja al proper plenari, aquest dilluns vinent, i que compti amb el consens tant de l'equip de govern com de l'oposició i, si és possible, d'associacions econòmiques locals.

Fàbrega ha avançat que una de les mesures que inclou aquest pla és la de donar la possibilitat de doblar la superfície que ocupen les terrasses dels bars i restaurants. D'aquesta manera, als establiments de l'àmbit de restauració que ho puguin fer (si les dimensions del carrer o plaça ho permeten) no se'ls incrementaria la taxa corresponent. I als que no els hi sigui possible, de moment només se'ls cobrarà la meitat d'aquest concepte.

Reobertura de dos terços dels comerços

Des de la Unió de Botiguers de la Seu d'Urgell (UBSU), la notícia del pas a la fase 1 també ha estat rebuda amb "optimisme", perquè molts comerços havien descartat obrir aquesta setmana amb cita prèvia i ja havien planificat fer servir aquests dies per preparar-se i obrir al públic dilluns vinent. El president dels comerciants urgellencs, Juan Carlos Salsas, creu que la reobertura de negocis serà "positiva", tant per a ells com pels clients. Cal tenir en compte que dos terços dels 125 associats de l'entitat recuperaran en aquesta fase la seva activitat, perquè fins ara no podien obrir les botigues considerades com a "no essencials".

Des de l'UBSU també estan facilitant l'accés dels botiguers als diversos elements de protecció i prevenció que seran necessaris, com ara el gel hidroalcohòlic o els productes desinfectants, entre d'altres. A més a més, se'ls dona la possibilitat que els facturin a nom de l'entitat comercial per, d'aquesta manera, ajudar-los assumint pràcticament la meitat d'aquesta despesa. Finalment, a banda d'haver creat un servei d'enviament a domicili, estan treballant per posar en marxa un canal de venda en línia, a més de fer una crida a tenir en compte el comerç de proximitat.