Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu estudiarà dedicar un espai al Referèndum de l'1 d'octubre

L'Ajuntament de la Seu estudiarà dedicar un espai al Referèndum de l'1 d'octubre

La moció encarrega a la comissió de serveis centrals buscar-hi un emplaçament. La proposta d'ERC s'ha aprovat amb el suport del PDeCAT i la CUP i el vot contrari de Compromís
Concentració davant la Sala de Sant Domènec durant el referèndum de l'1-O
17/10/2017 11:45

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat al plenari d'aquest mes d'octubre, celebrat divendres passat, estudiar la possibilitat de dedicar un espai de la ciutat al Referèndum de l'1 d'Octubre. La moció presentada per ERC va rebre, amb transaccions, el suport del PDeCAT i de la CUP i es va aprovar amb 10 vots a favor, mentre que hi va haver 6 vots en contra per part de Compromís.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro, va explicar que l'equip de govern (PDeCAT) se sumava a la proposta després que Esquerra descartés la idea inicial de canviar el nom de la plaça de les Monges, que seguirà amb la denominació habitual. La moció planteja, doncs, encarregar a la comissió de serveis centrals buscar un emplaçament per donar-li el nom d’1 d’Octubre, sense especificar quin pot ser aquest indret.

El portaveu de Compromís, Joan Barrera, va justificar el vot contrari perquè considera que "són moments difícils i cal posar un parèntesi i buscar elements que uneixin i no divideixin", i que en el nomenclàtor de la Seu "tothom s'hi ha de sentir representat". Alhora, va afirmar que "des de l'inici de la democràcia, sempre els carrers s'han omplert en defensa de la democràcia". Tot i això, Barrera va "celebrar" el fet que es descarti canviar el nom de la plaça de les Monges.

Per contra, el regidor de la CUP, Pau Lozano, va donar suport a la proposta i hi va afegir que "cal un replantejament integral del nomenclàtor de la Seu" per tal d'eliminar-ne les referències que encara hi ha a dirigents de l'època franquista o bé perquè no hi tinguin tant pes les referències a personatges o institucions religioses.

El portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, va agrair l'aprovació de la moció i va denunciar novament "la repressió de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, a causa de les ordres donades per uns comandaments", alhora que veia preocupant que l'Estat espanyol "vegi urnes, sobres i papers com un gran problema". El regidor republicà va refusar que s'intenti restar importància a l'1-O i conclou que va ser una acció ciutadana "històrica, la més important dels darrers anys sens dubte i una de les més grans de la història a la Seu", per la qual cosa creu que es mereix un espai públic de record.

A més a més, Viaplana va afirmar que si a la Seu no hi va haver agressions policials, va ser en bona part per la decisió de tancar els col·legis electorals dues hores abans, després que ja havia transcendit que en poblacions properes a l'Alt Urgell, com Ponts, els agents "ja havien atonyinat a tort i a dret" i que s'estaven desplaçant en direcció a la capital de l'Alt Urgell.