Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu i l'Arxiu Comarcal promouen la preservació d'imatges i documents de l'esport alturgellenc

L'Ajuntament de la Seu i l'Arxiu Comarcal promouen la preservació d'imatges i documents de l'esport alturgellenc

La nova campanya anima a col·laborar per crear un fons sobre la història dels clubs i esportistes de la ciutat i de la comarca. S'hi pot aportar elements com ara fotografies, diapositives, arxius sonors i documents de les instal·lacions
13/04/2018 18:30

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell posa en marxa la campanya ‘Fem memòria esportiva a la Seu i a l’Alt Urgell’, que té com a objectiu la recuperació, digitalització i preservació d’imatges i documentació històrica de la Seu i la comarca.

El projecte l'ha presentat l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, que ha manifestat que es pretén recollir fons documental, principalment d’imatges i  fotografies vinculades al món de l’esport del nostre municipi i de la nostra comarca al llarg de les darreres dècades”.

La idea va sorgir de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament urgellenc arran de la creació d’un perfil propi d’aquesta àrea municipal a les xarxes socials, que a més a més de difondre l’actualitat esportiva dels clubs de la ciutat, també vol difondre imatges de la vida esportiva de la Seu de dècades enrere. Per aquest motiu s’ha demanat la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, ens que compta amb aquest tipus de material històric vinculat a esdeveniments esportius molt concrets, però amb pocs testimonis històrics de la quotidianitat de clubs esportius.

Per això, l’alcalde urgellenc una crida a la col·laboració tant de clubs esportius com de particulars que tinguin fotos històriques de diferents manifestacions esportives de la ciutat, com per exemple el cros de primavera, ciclisme, piragüisme, esquí nòrdic, escalada i equips esportius existents o ja desapareguts, “per tal que es puguin recollir amb l’objectiu que la nostra memòria col·lectiva esportiva quedi ben preservada a l’Arxiu Comarcal i pugui ser divulgada com correspon”. 

Projecte Fem esport, Fem Arxiu

El director de l’Arxiu, Julio Quílez, ha remarcat que la campanya és la confluència de dos projectes: el de l’Ajuntament de la Seu per difondre a través de les xarxes socials del Servei Municipal d’Esports la memòria esportiva a la Seu i a la comarca, i de l’altra, el projecte Fem Esport, Fem Arxiu, impulsat per la Subdirecció General d’Arxius de la Generalitat de Catalunya emmarcada en una campanya més àmplia iniciada des del Consell Internacional d’Arxius.

Quílez ha explicat que amb aquesta acció es busca la identificació i el descobriment de fons, col·leccions i documents històrics relatius a la vida esportiva local, juntament amb la preservació a llarg termini de documentació tant de particulars, empreses, entitats i clubs esportius, “per poder fer també difusió de totes aquestes imatges i documents, tot creant una finestra oberta al descobriment del passat esportiu alturgellenc”.

Entre el material que es pot aportar, s'ha esmentat fotografies en paper i digitals, diapositives, negatius, plaques de vidre, documentació audiovisual, registres sonors, cartells, textos, plànols, postals i cromos. Poden ser de qualsevol temàtica dins de l’àmbit esportiu: retrats individuals o col·lectius, instal·lacions esportives, actes inaugurals, competicions i documents administratius, entre d'altres. Quílez ha subratllat que aquesta això “té un interès fonamental perquè la documentació esportiva ens parla de la quotidianitat, i això serveix per poder reconstruir temps passats”.

Respecte l’abast cronològic de la campanya, es vol abastar la documentació  de qualsevol època fins al present, però és molt urgent la col·laboració dels ciutadans i associacions en el cas de documentació anterior a l’any 2000 i, especialment, la considerada històrica, és a dir, la documentació a partir de 30 ó 40 anys d’antiguitat.

A partir del 2 de maig

El procediment de recollida de tot aquest material històric de la vida esportiva de la Seu i comarca s’iniciarà el pròxim dia 2 de maig i s’allargarà fins el mes de juny de 2019. Tindrà dos procediments diferents:

En el cas que els titulars de la documentació vulguin cedir la documentació per a la seva digitalització i recuperació posterior dels originals:  

  • La documentació ha de ser adreçada pels titulars a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell on es procedirà a la signatura d’un rebut de lliurament així com de la signatura d’un document d’autorització de digitalització per part de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.
  • L’Ajuntament de la Seu d’Urgell lliurarà a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell de forma temporal la documentació per a la seva digitalització.
  • L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell retornarà a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell la documentació original més una còpia de la documentació digitalitzada. Tant la documentació original com la còpia digital seran retornades al titular.
  • De forma indistinta, la documentació digitalitzada serà utilitzada per a la seva difusió a través dels canals d’Internet propis de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell com de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell tant per a finalitats de recerca com d’ús didàctic i social.  

En el cas que els titulars de la documentació vulguin ingressar la documentació de forma indefinida a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell per a la seva conservació i preservació a llarg termini:  

  • Els titulars de la documentació hauran de portar la documentació a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell on es realitzarà un primer document d’ingrés.
  • Com en el cas anterior, el titular rebrà una còpia digitalitzada de la documentació ingressada.
  • La documentació es podrà difondre –amb el permís dels titulars en cada cas- a través dels canals d’Internet propis de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell com de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell tant per a finalitats de recerca com d’ús didàctic i social.
  • Presentació de la campanya 'Fem memòria esportiva a la Seu i a l'Alt Urgell'
  • 'Fem memòria esportiva'