Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu ja ha identificat cinc propietaris de gossos per no recollir les defecacions al carrer

L'Ajuntament de la Seu ja ha identificat cinc propietaris de gossos per no recollir les defecacions al carrer

La Policia Municipal obre tres expedients sancionadors a persones que, després de la campanya dels darrers mesos, no han facilitat l'ADN de les seves mascotes, que amb el nou sistema també es poden localitzar segons les seves característiques
Recollida de mostres de caques de gos a l'espai públic a la Seu (Foto: ACN)
14/05/2019 12:15

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ja ha detectat cinc propietaris de gossos censats que no recullen les defecacions de les seves mascotes al carrer, i que ara seran sancionats. De les 35 mostres que s'han enviat fins ara a un laboratori especialitzat en l'anàlisi d'informació genètica, ja se n'han rebut resultats de la meitat i, d'aquestes, en gairebé un 30 per cent dels casos s'ha pogut determinar amb claredat l'animal al qual pertanyen.

A més a més, la Policia urgellenca ha obert de moment tres expedients sancionadors a persones que, després de la campanya dels darrers mesos, encara no han facilitat les dades d'ADN de les seves mascotes. El mes d'abril passat va expirar el termini per fer-ho de forma voluntària. Bautista Álvarez, operari municipal, assegura que els treballadors de neteja del carrer constaten que la posada en marxa del sistema és efectiva, perquè "ja no es troben tantes femtes de gos la carrer". Álvarez, de fet, creu que l'objectiu hauria de ser "que no en quedi cap" i que cal que "tota la població es conscienciï que això és pel bé de tothom, infants i adults" perquè assegura que fins i tot els han donat a conèixer casos de "gent gran que ha caigut al carrer per culpa de relliscar amb una defecació de gos".

La tramitació de les primeres sancions vinculades a les femtes canines localitzades a la via pública i als parcs i jardins de la Seu d'Urgell suposa la fi de la fase informativa de la campanya 'Ara les caques de gos ja tenen propietari'. Des del juliol de l'any passat, s'han obtingut les dades genètiques de 835 gossos, un 62% dels que estan censats al municipi. Tot i que per llei ara és obligatori facilitar-les, durant els darrers sis mesos de 2018 el consistori alturgellenc va optar per pagar el cost de les analítiques. A més a més, va allargar el termini per donar la mostra voluntàriament fins aquest mateix mes de maig, tot i que des del gener el cost ja era a càrrec del propietari. Des de l'1 de maig, però, ja es pot multar i en aquest període la Policia Local ha obert tres expedients.

Pel que fa a la recollida de femtes de gos, aquesta va començar ara fa un mes, amb l'objectiu de convertir-se en una acció habitual i permanent que serveixi per identificar als propietaris d'aquests animals. Des de la Policia remarquen que, a banda de localitzar els animals ja identificats amb ADN, l'anàlisi de les caques també permet obtenir un "retrat robot" de les característiques del gos i, mitjançant les inspeccions al carrer, poder trobar més fàcilment els propietaris infractors, segons ha explicat a l'ACN el nou cap de la Policia Municipal, el sotsinspector Antonio González.

Sancions greus o molt greus

Mentrestant, la tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de la Seu, Esther Canturri, ha detallat que, ara per ara, la capital alturgellenca es situa "a la banda alta" de la mitjana catalana pel que fa al percentatge de propietaris "incívics" que han estat identificats per no recollir de l'espai públic alguna de les femtes dels seus gossos. Canturri ha recordat que, precisament, aquest és un dels principals objectius de la campanya que s'ha dut a terme. En aquest sentit, dels cinc expedients que s'estan tramitant, tres corresponen a sancions greus (de 500 a 1.000 euros de multa) i dos molt greus (de 1.000 a 2.000 euros), ja que en aquests darrers casos la defecació ha estat localitzada en zones de joc infantil, on està absolutament prohibida l'entrada d'animals.

Per tal de dur a terme el procés de localització i identificació de les femtes de gos, un operari municipal de Medi Ambient s'encarrega de posar en alerta a la Policia Local. Aleshores, l'agent fotografia l'excrement i l'entorn on aquest ha estat trobat, mentre que l'operari recull la mostra i la col·loca dins una proveta, la qual conté un número que s'ha d'introduir a una base de dades. Un cop analitzada al laboratori, aquest complementa la informació d'aquesta fitxa, o bé amb les dades del seu propietari o amb un retrat robot del tipus d'animal que l'ha fet. Des de la posada en marxa de la campanya, però, l'operari Bautista Álvarez ha pogut observar com el nombre de defecacions s'ha anat reduint.