Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu oferirà reduccions de preu a la zona blava per a compres

L'Ajuntament de la Seu oferirà reduccions de preu a la zona blava per a compres

L'acció, amb bonificacions de fins al 75%, es coordinarà amb els comerciants, que podran oferir els tiquets rebaixats als clients. Aprovada per unanimitat una moció de Compromís que demana novament renegociar la concessió amb SABA
Carrer Major de la Seu
12/06/2018 11:55

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns al vespre, per unanimitat, una moció en què es demana renegociar l'actual acord amb SABA per a la gestió de la zona blava. Al text, presentat per Compromís, s'hi van sumar la resta de grups (PDeCAT, ERC i CUP) amb les transaccions presentades per l'equip de govern.

Entre d'altres punts, la moció demana que es renegociï la concessió actual amb SABA de cara a rebaixar-ne el preu, tal com ja es va preveure en una moció aprovada l'any passat. Sobre aquesta qüestió, des de l'equip de govern, el tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, ha reconegut que per ara no s'ha complert plenament amb aquesta proposta i que cal avançar en el compliment, tot i que ha anunciat que l'Ajuntament ja té a punt una campanya per oferir aparcament a preu reduït a les zones verda i blava en hores d'obertura comercial.

Concretament, a partir del mes d'agost i fins al final del febrer vinent, els comerciants podran oferir als seus clients tiquets de mitja hora perquè aquests puguin estacionar per fer les seves compres. D'aquesta manera es vol facilitar que els qui van al centre urbà per comprar hi puguin aparcar a un preu molt reduït amb una bonificació de fins al 75% respecte de la tarifa establerta, que és de 0,80 euros l'hora. Per fer-ho possible, l'Ajuntament comprarà 5.000 hores de zona blava, mentre que SABA en donarà 5.000 més, cosa que suma un total de 10.000 hores per oferir als clients dels comerços, fraccionats en tiquets de mitja hora.

A la part baixa en preu

Tanmateix, des del PDeCAT van recordar que el text de la moció presentada per Compromís obviava que la Seu compta amb una àmplia zona d'aparcament gratuït a tocar del centre històric i l'eixample urbà, especialment els 600 llocs disponibles a la zona de Doctor Peiró, als quals s'hi sumen la zona esportiva i l'entorn del Camp del Codina. Alhora, Jesús Fierro va rebutjar la idea que l'Ajuntament tingui "afany recaptatori" i va recordar que la Seu és "a la part baixa" pel que fa al preu de l'aparcament de pagament al carrer. La tarifa a la capital alturgellenca és de 0,80 €/hora mentre que, pel que fa a capitals de comarca semblants, amb dades del 2017, a Puigcerdà és de 0,95; i a Berga, de 0,90. Pel que fa a ciutats més grans, tot i que en alguns casos tenen preu reduït per a determinats col·lectius, el preu fixat a Manresa és de més del doble (1,90), a Lleida és d'1,45; a Tarragona, d'1,10; a Girona, d'1,05; i a Barcelona, la més cara del país, arriba als 2,50 €/h. Finalment, l'equip de govern remarca que durant els mesos en què la zona blava va estar inactiva van rebre queixes de veïns i comerciants perquè molts cotxes hi quedaven aparcats de manera permanent i no hi havia rotació.

Des d'ERC, Berta Vidal es va mostrar a favor de les modificacions anunciades. Tot i això, la portaveu republicana va matisar no entenien que ja s'hagi tancat aquesta campanya directament des de Turisme Seu. Sobre aquests punts, l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, va matisar que aquesta és una acció concreta, i que si cal fer un canvi estructural en el funcionament de zona blava sí que es decidiria a través del ple.

En la mateixa línia, el portaveu de la CUP, Pau Lozano, va demanar que es concretés millor l'explicació de com s'aplicarà aquesta campanya de bonificacions a partir de l'agost i com se'n beneficiaran els conductors. Lozano, en tot cas, creu que l'objectiu final ha de ser que la zona blava es torni a gestionar directament des de l'Ajuntament en comptes de cedir-ho a una gran empresa.

En nom de Compromís, Òscar Ordeig va agrair el consens sobre la necessitat de recuperar aquesta petició i va reiterar que el comerç del centre de la Seu pateix un greuge pel fet que al seu entorn hi ha 550 places d'aparcament de pagament, mentre que el supermercat Mercadona disposa d'uns 400 llocs gratuïts. Ordeig considera necessari revisar el funcionament de la zona blava per tal d'incentivar que veïns i visitants vagin a comprar a les botigues i empreses del centre urbà, per la qual cosa considera necessària una renegociació amb SABA, que actualment en té la concessió fins l'any 2021.